Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem äger Porschen?

/
  • TÄCKER SKULDERNA? Staten och försäkringsbolaget tror inte på att det är pappans Porsche och vill ta över bilen för att dra in lyxhälarens skulder.

Vem ska få den blå, dyrbara Porschen som den så kallade lyxhälaren körde omkring i innan han greps och dömdes till fängelse?

Jag, hävdar hans pappa. Men staten och ett försäkringsbolag tror inte på det och vill ta över bilen för att dra in lyxhälarens skulder.

Annons

Lyxhälaren som han kom att kallas i media dömdes 2009 till ett och ett halvt års fängelse för grovt häleri, grovt bokföringsbrott, bedrägeri med mera. Han handlade med bilar och båtar, utan att bokföra affärerna. Genom tingsrättsdomen blev han skyldig att betala skadestånd till dem som förlorat pengar på hans brottslighet.

En är staten som via Försäkringskassan lurades på felaktigt utbetald sjukpenning. En annan är Länsförsäkringar.

Skriven på pappan

Båda vill nu ha den beslagtagna bilen. Men det är inte helt lätt. Bilen har, ända sedan den köptes från USA 2008, nämligen varit skriven på lyxhälarens pappa, bosatt i Stockholm.

Bara ett bulvanförhållande, har Gävle tingsrätt slagit fast. Bilens rätta ägare är lyxhälaren. Enligt lagen är det i vissa lägen den som disponerar egendomen som ska betraktas som ägare, och inte den som skrivit på papperna.

Använt andra formella ägare

I polisutredningen mot lyxhälaren framkom det att han flera gånger använt andra personer som formella ägare till de bilar han gjorde affärer med. Hans sambo har också i ett tidigt polisförhör sagt att pappan bara var skriven som ägare till bilen.

Vann mot Försäkringskassan

Men pappan fortsätter att göra anspråk på bilen och häromdagen vann han en rond i Gävle tingsrätt, som tvingades backa och slå fast att han i varje fall har bättre rätt till bilen än Försäkringskassan. Men skälet till det var att kassan under semesterperioden missat att skicka in sitt yttrande till tingsrätten.

Begär omprövning

– Det var en miss av oss, men vi kommer att begära omprövning av beslutet. Vi anser att det är helt klart att pappan bara var en bulvan, säger kassans juridiska ombud Ola Reihammar.

Länsförsäkringar vill ha bilen

Under tiden fortsätter Länsförsäkringar att göra anspråk på bilen, och den tvisten är ännu inte avgjord.

Den ende som inte gör anspråk på att vara bilens ägare är lyxhälaren själv. Det skulle omedelbart leda till att den användes för att betala hans skulder.

Mer läsning

Annons