Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är bra på att sortera komposterbara sopor

Under två helger har Gästrike Återvinnare gått igenom flera ton sopor från villor och hyreshus. Årets analys visar att hushållen är bra på att sortera komposterbart avfall.


– De som sorterar har över 99 procent renhet

i kompostpåsarna, säger Bengt Jonsved, avfallstekniker på Gästrike Återvinnare
.

Annons

Sedan 2004 har Gästrike Återvinnare kontrollerat hushållssopor bland villaägare och hyresgäster i Gästrikland och Älvkarleby. Och hushållen blir bättre och bättre på att sortera soporna.

– Innehållet i kompostpåsarna ser väldigt bra ut och det är viktigt för att kompostjorden ska bli bra, säger Mirja Törnquist, avfallshandläggare på Gästrike Återvinnare.

Men i soporna hittades material som hade kunnat återvinnas om de hade lämnats till återvinning. Ungefär en tredjedel av innehållet i soppåsarna bestod av tidningar och förpackningar.

Gästrike Återvinnare hittade även farligt avfall i hushållssoporna. Lim, halvtomma sprejburkar, glödlampor, batterier och smink med lösningsmedel som till exempel nagellack har påträffats.

– Det rör sig bara om någon procent av alla sopor, men det är sådant som ska återlämnas till bemannade återvinningscentraler.

– En del tomma sminkförpackningar kan läggas i återvinningen för hårdplast men är man osäker på om det är farligt avfall eller inte, är det lika bra att vända sig till en återvinningscentral där det finns duktig personal, säger Bengt Jonsved.

Mer läsning

Annons