Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi bevisar vår existens med firandet”

/
  • Kan fira. Gin Akkgul Hajo, i röd klänning, tog initiativ till mottagningen i går. Hon är aktiv i Demokratiska kurdiska rådet i Gävleborg, och vänsterpartistisk kommunfullmäktigeledamot i Gävle. Demokratiska kurdiska rådets ordförande, Hasan Boslak, håller i sjalen.
  • Gin Akkul Hajo.
  • bjudmat. Besökarna fick smaka på traditionell mat.

Newroz är inte bara nyår och vårdagjämning för kurderna.

– Det är som en nationaldag för oss. Vi bevisar vår existens med det här firandet, säger Gin Akgul Hajo, som på måndagskvällen arrangerade en Newroz-mottagning tillsammans med Demokratiska kurdiska rådet i Gävleborg.

Annons

Många folkgrupper firar nyår i dagarna. Perser, kurder, afghaner, boende i mellanöstern och utspridda över världen.

Visade Newrozfirandet

I Gävle höll Demokratiska kurdiska rådet på måndagskvällen en mottagning för att andra föreningar, representanter för politiska partier och Gävles tidningar skulle få ta del av deras firande och legenden bakom det kurdiska Newrozfirandet.

Gin Akgul Hajo är kurd, född i Syrien, och i dag kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Gävle. Mottagningen var hennes idé, och det var med stor glädje hon visade en film från staden Diayrbakir, i den kurdiska delen av Turkiet, där över en miljon människor samlades för att fira Newroz på söndagskvällen.

– Jag var där 1995, då fick kurderna inte vara ute efter klockan åtta på kvällen, berättar hon.

Mer läsning

Annons