Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi förväntar oss fler fall under hösten"

/

De är små, gulbruna och blodintresserade.

Vägglössen är ett växande problem och Anticimex har märkt av en kraftig ökning.

– Det beror på att vi reser mer nuförtiden och när vi kommer hem tar vi med oss vägglössen i vårt bagage och reseväskor, säger Rolf Wickenberg, chef för Anticimex i Gästrikland och Norduppland.

Annons

Vägglusen var ett stort problem i äldre tider och den förknippas med fattigdom och dåligt hygien. Under en period försvann den helt från Sverige, men har under de senaste tio åren återigen blivit ett tilltagande problem.

Vägglusen är svårbekämpad, gömmer sig mycket effektivt och kan klara sig länge utan mat om värddjuret försvinner. Den är 4-5 millimeter lång med bred oval tillplattad kropp.

– De är obehagliga. Jag brukar kalla de för små vampyrer som kommer ut på natten och suger blod. Men som försvinner på dagen, säger Rolf Wickenberg och tillägger att lusen är en insekt som lever med oss och i våra sängar.

I samband med ökat resande är risken stor att man tar med sig skadedjuren hem. En kraftig ökning av vägglöss har noterats hos Anticimex då de sanerat ett par fall årligen till ett femtiotal under våren i år.

– Det förväntas flera fall under hösten. Vägglöss är mer vanliga i Asien till exempel, säger Rolf Wickenberg som rekommenderar alla som har varit på resande fot att kontrollera sitt bagage och reseväskor.

Det finns olika metoder man kan använda för att bli av med lusen. Man kan åtgärda det själv hemma innan man söker hjälp.

– Om man hittar något bland kläderna i reseväskan kan man stoppa allt som går att stoppas i frysen till exempel eftersom lusen dör i kyla. Men de dör även av värme därför rekommenderar vi husägarna som har bastu hemma att hänga kläderna i bastun i ett par timmar, säger Rolf Wickenberg.

Om detta inte fungerar är det dags att söka hjälp hos en skadedjursbekämpare. Anticimex egna metoder är snarlika frys- och bastutipset.

– Olika metoder används beroende på fall. Oftast används ett varmtält med temperatur upp till 70 grader. Under tältet ställer vi allt ifrån möbler till madrasser. Men vi har en miljövänlig metod där vi fryser ner lusen. Den kemiska behandling försöker vi undvika i möjligaste mån, säger Rolf Wickenberg

Mer läsning

Annons