Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har mycket att lära”

Kommunen lovar att göra ordentliga jämförelser med andra kommuner innan beslut fattas om hur Norrlandets vatten och avlopp ska bekostas.

– Vi har mycket att lära av hur man jobbar i andra kommuner, säger Sten Hammar, planarkitekt på Gävle kommun.

Annons

Motståndet mot de höga föreslagna kostnaderna för kommunalt vatten och avlopp är stort bland Norrlandets invånare. Som Arbetarbladet berättade i lördags har omkring 300 yttranden från berörda kommit in till kommunen bara sedan i maj. En majoritet av breven handlar om de höga va-kostnaderna.

Långa diskussioner väntas

Det blir inte lätt för politikerna att härda ut i ståndpunkten att Norrlandetborna själva ska stå för en anslutningsavgift på 300‑000–400‑000 kronor plus grävningar på tomterna.

Därför väntas långa diskussioner och fler utredningar innan beslut ska fattas. Bland annat ska man studera kommuner som Söderhamn, Falun, Sundsvall, Värmdö och Tyresö som alla nyss har genomfört större utbyggnadsprojekt av vatten och avlopp.

– Vi ska göra en ordentlig genomgång av fem till tio andra kommuner för att se hur man har gjort med kostnadstäckning och fördelning. Våra politiker behöver ett gediget underlag för att kunna fatta beslut, säger Sten Hammar.

Mer läsning

Annons