Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kan inte göra ett jobb för att en polis tycker det”

/

Lagen om vård av unga, LVU, är inte till för att skydda samhället. Att socialtjänsten inte tidigare tvångsomhändertagit de nu häktade ungdomarna behöver inte vara ett felaktigt beslut, menar de.

– Vi kan inte göra ett beställningsjobb bara för att en polis tycker det, säger ställföreträdande socialchefen Wolther Planck.

Annons

När ungdomar begår brott blir socialtjänsten kontaktade av polisen.

– Vi gör alltid en bedömning av hur vi ska agera, säger Tyrone Holmström, chef för socialtjänstens utredningsgrupp för ungdomar.

LVU är till för att skydda ungdomarna själva och inte för att skydda samhället. Att en ung person begår brott och där- igenom skadar andra är inte en tillräckligt stark anledning.

Men om en ung person begår brott i sådan utsträckning att det är till skada för honom eller henne kan det vara skäl nog till ett tvångsomhändertagande.

– Det är polisens uppgift att lagföra, säger Tyrone Holmström.

Han kan inte uttala sig om de aktuella ungdomarna, med anledning av sekretessen.

– Men ingen av dem är okänd för oss, säger han.

18-åringen har tidigare omhändertagits enligt LVU och har även vistats på behandlingshem. Sedan en tid bor han i en form av eget boende i Gävle.

Wolther Planck har varit bortrest och känner inte till vad som har hänt just i det här ärendet.

– Men generellt sett kan det alltid ha gjorts en felbedömning, säger han.

Enligt honom handlar det i alla fall inte om resursbrist. Lagen ska följas oavsett ekonomi, när det gäller tvångsomhändertaganden.

Mer läsning

Annons