Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kollar på bilar och lyssnar på musik"

/
  • BLANKT. Solen speglade sig i kromet på många av bilarna.
  • ELD. Har man inte sett eldslågor längs en bil har man inte varit på cruising.
  • ÅTERSEENDEN. Många av cruising-deltagarna känner varandra sedan tidigare och hälsar glatt på varandra i bilköerna.
  • STOR. Bra utsikt får man från denna bil, som nog klarar betydligt tuffare terräng än Norra Kungsgatan.
  • SLITEN. En sliten men älskad bil är Björn Wallins Opel Olympia från 1963. Men än så länge får han inte köra den själv – han har nämligen inget körkort.
  • UDDA. En knallorange veteranbil drar uppmärksamheten till sig.
  • RAGGARE. Stefan Jonsson, Mikaela Lindquist, Christoffer Olsson, Björn Wallin och Maria Lindquist ute i Björns Opel Olympia på Cruising i Gävle.
  • BLANKT. Solen speglade sig i kromet på många av bilarna.

Lukten av avgaser och doftgranar är tydlig. Det är cruising och guldläge för alla raggare att visa upp sina bilar, en del skinande blanka – andra buckliga och fulla av dekaler.
– Jag fastnar alltid för de risiga bilarna, konstaterar Björn Wallin, stolt ägare till en knölig gammal Opel.

Annons

Redan vid 17-tiden när cruisingen ska starta råder livlig aktivitet på stan. Överallt syns gamla bilar. Folk har börjat samlas längs gatorna för att titta på och många har kameran i högsta hugg. Cruisingen är något av en folkfest för de bilintresserade.

Från Björn Wallins bil dånar rockabillymusiken. Han och hans sällskap har varit på klubben Hillbillys på Näringen innan de kom hit. Björn berättar att han faktiskt bara ägt sin bil, en Opel Olympia från 1963, i en dag.

– Jag bytte till mig den i går. Den här är i bättre skick än min förra. Högtalarna kom in i går, det blev lite sista-minuten-mekning.

Någon sprillans ny och fin bil är det däremot inte han bytt till sig. För ett otränat öga ser den snarast skrotfärdig ut. Inne i bilen täcker filtar de slitna sätena och det tar en liten stund för sällskapet att klättra ut för att prata med Arbetarbladet.

– Jag personligen tycker att knöliga och nedsupna bilar är bäst. Jag vill inte ha något annat, jag fastnar alltid för de risiga, säger Björn.

Det är däremot inte han som kör bilen – för han har inget körkort. Vid ratten sitter i stället kompisen Stefan Jonsson.

– Det är klart man vill vara med när det är cruising. Jag har en ny bil och den vill man inte köra en sån här dag, säger han.

Det håller också passagerarna Mikaela och Maria Lindquist från Skutskär med om. De är bilintresserade och har också egna – Maria har en Dodge Viper –men de tycker att det passar bättre att åka med i Björns när det är cruising.

– Man kommer inte iväg så långt, men när det är här i Gävle och så är vi alltid med, säger Mikaela.

– Vi åker runt. Kollar på bilar och lyssnar på musik, säger Mikaela.

– Och träffar folk. Man känner ju de flesta som är med härifrån Gävle och så, säger Björn.

Sedan klättrar de in i bilen igen och ger sig iväg. För att åka runt, titta på bilar och lyssna på musik.

Under kvällen blev det sedan för ändamålet lämplig musik på Maxim och Rånock. Cash is king, Handsome Brothers och Carin Morris spelade på Maxim, och på Rånock spelade bandet Hubcats.

Mer läsning

Annons