Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi mår sämst i landet

Hur mår du?

Inget vidare om man ska tro statistiken. Gävleborgarna är bland de som mår sämst i hela landet. Bland annat är medellivslängden kortast här.

– Det är ett tydligt mått på hur vi mår, säger sociologen Lotta Östlund.

Annons

Det är Sveriges kommuner och landsting som tillsammans med Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet för första gången jämfört hur det står till med folkhälsan i landet. Resultatet visar att det finns stora skillnader.

Och för Gävleborgs del är det minst sagt dyster läsning.

På 56 jämförda punkter hamnar vi bland de bättre landstingen bara på fyra. På 26 punkter hamnar vi i stället bland de sämsta.

– Det är inget nytt i sig, det är sådant vi känt till. Men när det ställs upp så här blir det väldigt tydligt, säger Maria Aspers (MP) som ansvarar för folkhälsofrågorna i landstinget.

Jämförelsen visar att vi mår psykiskt dåligt, att vi dricker farligt mycket alkohol och har dåliga matvanor. Vi är till exempel klart sämst i landet på att äta frukt och grönsaker.

Kortast medellivslängd

Men det allra tydligaste tecknet på våra osunda vanor är att vi inte lever lika länge som genomsnittssvensken. Medellivslängden är kortast i hela landet.

Gävleborgaren dör hela två–tre år tidigare än de som bor i de friskaste landstingen.

– Det är ett samlat mått på allt som vi har utsatts för under en livstid. Vi dör i förtid, bland annat av hjärt- och kärlsjukdomar, konstaterar Lotta Östlund, som är utredare på landstingets samhällsmedicinska enhet.

Men varför mår vi så risigt just i Gävleborg?

Undersökningen visar att det finns ett tydligt samband mellan bra hälsa och hög utbildningsnivå och eftersom utbildningsnivån i Gävleborg är lägst i landet slår det också igenom på hälsan.

– Vilken miljö man växer upp i har stor betydelse, det påverkar vilken kunskap och vilka förebilder man har och vilka möjligheter man har att göra hälsosamma val, säger Lotta Östlund.

Männen motionerar mycket

Men det finns också några få områden där Gävleborg utmärker sig positivt. Männen i länet är exempelvis bra på att motionera, de röker också mindre än genomsnittet och drabbas därför mer sällan av lungcancer. Kvinnorna utmärker sig positivt genom att vara aktiva när det kommer till olika kultur- och fritidsaktiviteter.

Men främst är jämförelsen en varningsklocka.

– Vi måste analysera resultaten och se vad vi kan göra tillsammans med kommunerna, näringslivet och ideella organisationer i länet. Alla krafter behövs, säger landstingsrådet Maria Aspers (MP).

Mer läsning

Annons