Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste titta på det här”

Landstingsdirektörens plan ska lösa de ekonomiska problemen. Men det är en besk medicin som ordineras och frågan är om politikerna kan svälja den.
– Den innebär en stark centralisering och det är inget som vi älskar precis, säger landstingsrådet Björn Brink (C).

Annons

Samtidigt är han noga med att poängtera att han måste sätta sig in mer noggrant i förslagen och vilka konsekvenserna blir för patienterna. Han vill därför i dagsläget varken säga bu eller bä.

– Jag vill att det ska få vara en fri diskussion i vårt parti och i alla andra partier. Vi måste titta på det här och analysera vad det innebär.

Att koncentrera så mycket av vården till Gävle på Hälsinglands bekostnad är oerhört kontroversiellt och det är kanske särskilt svårt för Centerpartiet som har största delen av sina väljare i just Hälsingland.

Oppositionsledaren Patrik Stenvard (M) tror även han att det kan bli svårt att genomföra förslagen. Han är också förvånad över att de stora förändringar av verksamheten som föreslås ger så liten ekonomisk besparing.

– Det är konstigt att det inte ger mer pengar.

Svårt eller inte. Det blir nu politikerna som får de tuffa förslagen i sina knän. Det är upp till dem att avgöra vilka som ska genomföras.

De är pressade av landstingets ekonomi som kräver att man hittar besparingar. Men också av att det är val nästa år. Frågan är hur besk medicin de i det läget vågar servera länsinvånarna.

– Att vi måste förändra sjukvårdsstrukturen är klart. Vi har inte råd att finansiera den vård vi har i dag. Men det här är bara ett tjänstemannaförslag så vi får se var vi landar, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

– Det är vad som återstår att se, säger hon.

Mer läsning

Annons