Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi närmar oss en bostadsbrist"

/
  • Linn Niska och hennes sambo Joakim Elm i Sandviken är några av de som sålt sin bostadsrätt med hög vinst.
  • Rebecka Teglind.

Låga räntor och amorteringskrav i kombination med en önskan om att bo mer centralt har trissat upp bostadsrättspriserna i Gästrikland.
– De senaste tio-tolv åren har vi haft en prisutveckling i Gävle som man kan kalla extrem, säger Mats Lövgren, lärare på fastighetsförmedlarprogrammet.

Annons

Priskurvan för bostadsrätter pekar uppåt i princip hela landet. Siffror från december 2014 visar att priserna i Gävle ökat med i snitt 21 procent de senaste 12 månaderna medan Sandviken sett en prisökning på 9 procent under samma period. Trots det ligger priserna under rikssnittet.

– Det som framför allt styr priserna är tillgång och efterfrågan. I dag är efterfrågan i Gävle väldigt hög samtidigt som vi börjar närma oss en verklig bostadsbrist här i stan, säger Mats Lövgren som är lärare på Högskolan i Gävles fastighetsmäklarutbildning och har 21 års erfarenhet som mäklare i området bakom sig

– Enkelt sett kan man säga att det finns två anledningar till att marknaden ser ut som den gör. Det byggs dels för lite bostäder men framför allt tror jag att problemet ligger i att det är alldeles för lite rörlighet på bostadsmarknaden i Gävle. Alldeles för många bor kvar för länge i för stora bostäder. Det är helt enkelt alldeles för billigt att bo kvar om man bott i ett hus ett antal år, säger han.

En som märkt av att priserna skjuter i höjden är Rebecka Teglind som i slutet av förra året sålde sin tvåa på Valbogatan vid Borgarskolan i Gävle.

– Jag skulle flytta närmre min flickvän och hoppades att jag skulle gå lite plus i jämförelse med när jag köpte den. Det tog sex dagar från att vi la ut lägenheten tills att den blivit såld.

Rebecka hade haft lägenheten i två år då hon sålde den. Under den tiden gick priset upp från 650 000 till 850 000 kr.

– Jag fick följa budgivningen via sms och det var nästan sjukt. Buden kunde öka med 50 000 i taget. Jag visste ju om att det var hög efterfrågan då det var nära till stan och olika skolor men att priset skulle stiga såpass mycket trodde jag inte. Jag hade ju inte renoverat någonting förutom att måla vitt och köpt ett nytt kylskåp.

Efter att centrala bostadsrätter gått upp i pris har traditionellt ytterområdena följt efter, något Mats Lövgren tror håller på att förändras.

– Vi ser att i hela landet så sker flyttlassen ut mot kusterna, storstäderna och tätorter. Sätter man sig ned och räknar så inser folk ofta att merkostnaden som kommer med att bo på landsbygden, med till exempel större behov av bilar, blir för hög.

Enligt Per Larsson, fastighetsmäklare på HusmanHagberg, är en annan anledning till att bostadspriserna skjuter i höjden de låga räntorna och låga amorteringskraven, något som gör att köpare är villiga att ta lån.

– När räntorna är såhär låga blir man mer benägen att ta lån. Har du möjlighet att betala en kontantinsats för en lägenhet så blir inte månadskostnaden så mycket högre även om du ökar budet med 50 000.

Även i Sandviken är efterfrågan på bostadsrätter stor.

– Min sambo köpte lägenheten för 6-7 år sen för 120 000. Efter det har vi visserligen renoverat men när vi sålde den fick vi det dubbla, säger Linn Niska som precis har flyttat in i ett radhus i Sandviken.

Någon risk för att det skulle bildas en bostadsbubbla i Gävle-området tror dock inte Per Larsson.

– Jag bedömer det som att vi inte lever så farligt här i Gävle. I Stockholm och andra storstäder är fallhöjderna mycket större vilket ökar risken för bubblor.

Mer läsning

Annons