Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi står inför ett generationsskifte"

/

– Vi står inför ett generationsskifte av våra produkter, sa Jan Wassenius, telekomjätten Ericssons chef för produktion och logistik, när han försökte förklara varför just Gävlefabriken drog det kortaste strået.

Annons

Ericsson räknar med att tjäna cirka 500 miljoner kronor på att lägga ned Gävlefabriken.

Det drabbar 856 anställda och cirka 250 inhyrda som förlorar sina jobb.

De nya produkterna är enklare, effektivare och tar kortare tid att montera.

– Den största påverkan av våra nya produkter blir här in Gävle, sa Jan Wassenius.

I Gävle monteras och testas radiobasstationer. De arbetsuppgifterna minskar när de nya modellerna börjar tillverkas i större skala.

Vid 14-tiden på tisdagen gav han chockbeskedet till de anställda som kallats till möte med kort varsel.

– De blev förstås chockade och bedrövade, sa han om reaktionerna.

I slutet av augusti började Ericssons ledning att förbereda nedläggningen i Gävle. I början av oktober kopplades de fackliga företrädarna in och i slutet av förra veckan avslutades förhandlingarna om strukturförändringarna.

Platschefen Göran Broman och ledningsgruppen i Gävle har inte deltagit i beslutet.

– Det är taget av affärsledningen och jag själv, sa Jan Wassenius.

Han hävdade att det blivit arbetsbrist på alla orter om man inte tagit det här beslutet. Nu flyttas i stället jobb från Gävle till Katrineholm, Kista och Kumla och till fabriken i Tallinn.

På respektive ort kan det bli ytterligare mellan 20 och 60–70 jobb med montering och testning som i dag sker i Gävle, visar Ericssonledningens beräkningar.

Jan Wassenius ville inte säga hur många som erbjuds flytta med från Gävle. "Det blir ett mindre antal", sa han.

Han räknar med att avvecklingen av verksamheten i Gävle tar hela nästa år i anspråk.

Gävlefabriken har beskrivits som en av Ericssons bästa fabriker. Men det hjälper inte när Ericssons ledning byter knappnålar på sin världskarta.

– Det här har inte med kompetensen eller förmåga att göra. Man är otroligt kompetenta och ett fantastiskt gäng här i Gävle, sa Jan Wassenius som betonade att nedläggningen inte beror på lågkonjunktur eller att fabriken skulle vara olönsam.

Vid presskonferensen har han ett par radiobasstationer bakom ryggen. Där finns dels den äldre modellen, dels den nya, RBS 6000, som kan hantera mer mobilsamtal och data.

Enligt Jan Wassenius kan monteringstiden under det närmaste året och en bit in i 2011 förkortas från i snitt två och en halv till en timme.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons