Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill inte ha fulla elever i skolan"

/
  • ONYKTERT FIRANDE? Efter champagnefrukosten på studentdagen är en del elever onyktra när de kommer till skolan för avslutningsceremonin. Det vill rektorerna på Gävles tre kommunala gymnasieskolor slippa nästa år.

Efter vårens studentfirande i Gävle fick rektorerna nog. Nu pågår diskussioner i syfte att få en nyktrare avslutning 2009.
– Vi vill inte ta loven av alla festligheter, men vi vill inte ha fulla elever i skolan, säger Hans Hultin, rektor för Vasaskolan.

Annons

Traditionen kring studentfirandet i Gävle inbegriper en champagnefrukost på själva avslutningsdagen. För en del gymnasieelever blir frukosten en ursäkt att dricka sig berusad tidigt på dagen och sedan komma alkoholpåverkade till ceremonin i skolan. Det vill nu rektorerna på de tre kommunala gymnasieskolorna tillsammans försöka sätta stopp för.

– Ingen av oss tycker att det är kul att stå och avslutningstala till alkoholpåverkade och ibland stökiga elever. Jag är inte alls förtjust i att de ska ha champagnefrukost så nu för vi en dialog med studentkommittéerna om det, säger Hans Hultin.

Hur utbrett har problemet med fulla elever varit?

– Det har varierat mycket från år till år, men det är så mycket att vi vill ta upp frågan eftersom vi inte kan ha fulla elever i skolan.

Rektorerna har tagit upp frågan med förvaltningsledningen, politiker, polis och socialtjänsten. Nu återstår diskussioner med studentkommittén på respektive skola och så småningom att informera föräldrar.

– Vi försöker ha ett brett samtal och jag tror att det finns alternativ och goda exempel i Sverige hur man behåller festigheterna. Vi vill inte ta loven av ungdomarnas firande. Det vi vänder oss emot är att de tycker att det är okej att vara alkoholpåverkad på arbetsplatsen, säger Han Hultin.

Nina Knez, ordförande i studentkommittén på Vasaskolan, håller inte med om att förra årets firande spårade ur, men förstår rektorernas önskan.

Hon tror att det går att minska drickandet om man ersätter champagnefrukosten med något annat evenemang. Hon menar att det är själva stämningen folk vill åt.

– Det här med studenten är väldigt stort och många förknippar det med alkohol, men jag tror man kan sänka det så att alla blir nöjda. Vi kan säga till folk att så här tycker skolan och det måste vi respektera, men till sist är det ändå upp till var och en, säger hon.

Mer läsning

Annons