Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victor ville höra vadsom sas om Källmur

/
  • VILLE HÖRA PÅ. Victor Engström från 7a på Källmursskolan lyssnade på vad tjänstemän och politiker sa om hans skolas framtid. Men själva beslutet väntas tas tidigast i november.
  • DROG MED SIG DE ANDRA. Yasemin Ertas i 8B på Källmursskolan lyckades få med sig ett 70-tal elever till barn- och ungdomsnämndens möte i Gävle i går. Här syns bland andra Emelie Karlsson, Jenni Mantila och Nora Ereq.

Ett 70-tal elever från Källmursskolan i Bomhus dök

i

går upp på barn- och ungdomsnämndens möte i Gävle.


– Jag vill ha kvar den här skolan, säger Yasemin Ertas från 8B som kom på idén att uppvakta politikerna.

Annons

De äldre eleverna är rädda för att deras slutbetyg ska påverkas om de måste börja om i en ny skola sista läsåret i grundskolan.

Men flera av dem pratar också om den goda stämningen på Källmursskolan, att eleverna känner sig trygga där.

– Jag är väldigt emot att de ska förstöra den fina verksamhet som vi har byggt upp där, säger Yasemin Ertas, som lägger ned mycket tid och engagemang på att rädda Källmursskolan.

Enligt en undersökning hon har gjort skulle 60 procent av skolans sjuor och åttor välja en friskola eller en annan kommunal skola om Lillhagen blev Bomhus enda högstadieskola.

Utredningen om Bomhusskolorna (se ruta intill) var ett informationsärende på barn- och ungdomsnämndens sammanträde i går.

Beslutet om en eventuell sammanslagning av skolor väntas bli tidigast i november.

Så det blev en dragning om hur långt utredningen har kommit som eleverna fick höra.

Skolområdeschef Johan Rasmussen förklarade att hans uppdrag är att minska andelen lokalyta per elev och att undvika stora investeringar.

Moderaten Morgan Darmell lämnade åtskilliga synpunkter på utredningen och ställde en rad frågor som han vill ha besvarade innan ett beslut ska tas.

Tillsammans med Mats Ivarsson, fp, redogjorde han också för de borgerligas alternativa sparförslag, som Arbetarbladet skrev om i går. I stället för att lägga ned en Bomhusskola vill alliansen lägga ned skolförvaltningens centrala administration.

De vill till exempel lägga ned kvalitetsutredningen, ta bort tre skolområdeschefer och halvera kostnaderna för skolskjutsar.

– Det känns orealistiskt att spara så mycket på skolskjutsar. Man har rätt till skolskjuts och eleverna åker redan med linjetrafik där det går, säger Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som tycker att oppositionen ger sken av att det händer lite.

En översyn av administrationen i syfte att minska antalet tjänster pågår nämligen redan.

– Det låter så lätt att skära i byråkrati, men man måste titta på vad de gör. Att stänga kvalitetsavdelningen är att ta bort de läsmentorer som arbetar mot skolorna, säger Jens Leidermark.

Mer läsning

Annons