Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att kommunen köper containerterminalen

/
  • ETT JA. När ärendet behandlades av kommunstyrelsen sa alla nej till att köpa containerteminalen utom en ledamot, Hans Wahlström.

Gävle Hamns styrelse tycker att kommunen ska köpa upp containerterminalen, i stället för att låta den säljas till riskkapitalister.

– Det är bra att renodla ägandet till en aktör. Då kan man ha samma, maskiner, personal och fakturahantering mot kunden, säger hamnbolagets ordförande Hans Wahlström (S).

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har kommunen fått frågan om man vill lösa ut de fyra andra delägarna i bolaget Gävle Containerterminal AB. En utomstående aktör vill köpa hela bolaget, men aktieägaravtalet är utformat så att ingen part får sälja sin andel till en tredje part utan att först ha frågat om någon av de andra delägarna vill köpa aktierna.

Genom sitt maktbolag Gävle Stadshus AB äger kommunen i dag 20 procent av containerterminalen.

Kommunens högsta politiska organ, kommunfullmäktige, ska 28 november avgöra om kommunen ska acceptera det så kallade hembudet och köpa aktierna eller tacka nej. Ärendet har redan behandlats av kommunstyrelsen där alla sade nej sånär som på en ledamot, Hans Wahlström (S), som även är ordförande för Gävle Hamn AB. Han röstade för att kommunen ska köpa de övriga aktieägarnas andelar, eftersom politikerna inte fick veta vilken den utomstående intressenten är.

– Det här rör en av våra viktiga terminaler i hamnen och om vi ska sälja vill jag veta att det är till någon som satsar och investerar och är kunnig i branschen, säger han.

Nu har frågan även tagits upp i Gävle Hamns styrelse, där samtliga ledamöter nådde enighet om att det är bättre att kommunen köper aktierna. Flera av hamnstyrelsens ledamöter sitter även i kommunfullmäktige.

Enligt uppgift till Arbetarbladet är det ”hemliga” bolag som visat intresse för att köpa containerterminalen det relativt nystartade Noor Holding AB med säte i Västsverige.

Företagets vd Mikael Gyllenhammar gick i går inte att nå. Han har tidigare sagt till Arbetarbladet att han inte kommenterar ärendet ”förrän det har kommit ett steg längre”.

Mer läsning

Annons