Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att tjejer ska lära sig att programmera

/

Hanna Pettersson tröttnade på att inte kunna programmera i sitt jobb som digital strateg.
Tillsammans med en kollega bestämde hon sig för att ordna ett programmeringsläger – som har gjort succé.
– Det är ett ganska egoistiskt initiativ. Men det visade sig att många var i samma sits, säger Hanna Pettersson.

Annons

Både hon och kollegan Sandra Hindskog fick lära sig att programmera under utbildningen på KTH – men inte tillräckligt bra. I deras yrken som digital strateg och designer är det en fördel att kunna koda själv.

– Allt vi jobbar med ska ut i kod. Det är en förutsättning att man kan programmera om man ska göra egna grejer. Det är ett handikapp att inte kunna, eftersom man inte kan göra en produkt fullt ut, säger Hanna Pettersson.

Kollegerna hade tidigare pratat om att åka till Spanien för att lära sig spanska. För några veckor sedan fick de i stället idén att samla några kompisar och åka utomlands för att lära sig att programmera. De bestämde sig för att skriva varsin status på Facebook för att se om det fanns något intresse bland vännerna.

– Det började delas av kompisar direkt. Morgonen därpå hade vi 130 intresseanmälningar. Vi hade tänkt att "om vi blir fem så åker vi". Nu var vi plötsligt över hundra personer!

Två veckor senare släpptes 20 biljetter till intensivkursen i Palma, Mallorca. 500 personer försökte köpa biljetterna, som tog slut på bara några minuter.

Projektet har fått stor respons, både i sociala medier och i branschpress. Redan när de lade upp statusen på Facebook började folk höra av sig.

– Det var fullt ös på alla kanaler. Folk frågade hur de kunde hjälpa till. Eftersom vi gör det här ideellt svarade vi att de kunde kolla in vår Kickstarter, säger Hanna Pettersson.

Kickstarter är ett sätt att samla in pengar till projekt, där man själv får välja hur mycket man vill donera.

– I början var det bara en kul grej, men när vi hade fått in 15 000 tänkte vi att "oj, det kan ju gå vägen". Det slutade med att vi fick in 30 000 kronor.

Och de som donerade gick inte tomhänta. Hanna Pettersson och Sandra Hindskog har lovat att de som gav en viss summa pengar ska få handskrivna vykort från Palma.

– Så nu ska jag och Sandra skriva 50–60 vykort från lägret, säger Hanna Pettersson och skrattar.

I början av augusti åker de tillsammans med 20 tjejer för att gå femdagarskursen i programmering.

– Det finns en snedfördelning inom IT-branschen, så vi tänkte: "Varför inte börja med tjejer?". Men i framtiden vill vi göra något för alla, säger Hanna Pettersson.

Hon och Sandra Hindskog har redan börjat planera för nästa läger, som blir i London i oktober. De ser en potential i den här typen av utbildningar.

– Det är en bra kombination att få en trevlig upplevelse och att lära sig något. Det finns ju yogaresor, så varför inte göra något liknande inom teknik?

Mer läsning

Annons