Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du köpa en grotta?

/
  • Till salu. Det gamla bergrummet i Järvsta är ett av de objekt Gävle kommun har svårast att sälja. Fastigheten går med 200 000 kronor i underskott varje år.

Ett kontorsinrett bergrum i Järvsta och Valbos gamla kommunalhus. Det är två av de fastigheter som kommunen äger men vill göra sig av med.


– Vi har uppdaterat vår försäljningslista, säger kommunalråd Per Johansson, s.

Annons

Kommunen har uppdaterat sin lista över fastigheter som ska säljas. Den första listan gjordes 2003 och innehöll då 47 förlustbringande fastigheter som man ville göra sig av med. Nu har ett 30-tal av de fastigheterna, bland andra Engeltofta, sålts och försvunnit från listan som i sin uppdaterade version innehåller 15 objekt.

– Stora besparingar är gjorda genom att vi har sålt framför allt bostadshus och gamla skolor, säger Göran Berfenstam, planeringschef på kommunledningskontoret.

Några extra svårsålda fastigheter finns dock kvar. Ett sådant exempel är det stora bergrummet i Järvsta. Det är kontorsinrett och tjänstgjorde tidigare som kommunikationsanläggning åt försvaret. Kommunen gör en förlust på anläggningen med 200 000 kronor om året.

– De största fastigheterna, som bergrummet och Valbo kommunhus är det svårast att hitta nya användningsområden till, säger Göran Berfenstam.

Men några av de 15 fastigheter som finns kvar på listan har kommunen ändrat sig om. Gasklockorna, Gerdavarvet och flygplatsen i Rörberg vill man till exempel ha kvar inom kommunal ägo, åtminstone medan områdena utvecklas. De förvaltas även framöver av det kommunala bolaget Gavlefastigheter.

De tre konstnärsbostäderna på Söder som finns med på listan ska kommunen inte heller försöka sälja på direkten. Två av fastigheterna är bebodda och ska inte säljas förrän de nuvarande hyresgästerna självmant väljer att flytta.

Den tredje, Johnny Mattsson-gården på Islandsgatan, har tidigare föreslagits att tas bort från försäljningslistan. Kommunen vill nu att den frågan ska utredas vidare tillsammans med länsmuseet innan något beslut fattas.

Det är politikerna i kommunstyrelsens mark- miljö- och planberedning som fattat beslut om den uppdaterade försäljningslistan.

– Det här är vårt förslag på hur fastigheterna ska hanteras i framtiden, säger kommunalråd Per Johansson, s.

Mer läsning

Annons