Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ingen ha mig?

/
  • Söker nytt hem. Blandrasvalparna och deras mamma omhändertogs från en man som inte hade råd att ge dem mat. Nu måste de få nya hem – annars kommer de att avlivas.

Nio blandrasvalpar och deras unga mamma riskerar avlivning om inte polisen hittar nya ägare snarast.
– Vi har inte fått något napp. Det har aldrig hänt förut, säger polisen Hans-Olof Sundström.

Annons

Tiken Tilda och hennes nio valpar, tre hanar och sex tikar, omhändertogs av polisen i Gävle 10 februari efter ett beslut av länsstyrelsen.

Djurskyddsinspektörerna hade fått in ett tips om att mannen som ägde hundarna misskötte dem. Vid det första besöket konstaterades att hundmiljön inte var den bästa och att djuren fick för lite mat, och mannen ålades att förbättra detta. När inspektörerna gjorde ett uppföljande besök visade det sig att mannen inte hade råd med mat till hundarna.

– Han hade inte pengar så det räckte och stod helt utan foder till valparna. Vi agerade innan det hann gå för långt, säger Lars Bondesson på länsstyrelsens djurskyddsenhet.

Några av hundrarna var avmagrade, men annars mådde de bra. Det beslutades att de skulle omhändertas av polisen. De fick komma till ett hundpensionat i Söderhamn där de fortfarande finns kvar.

Nu har länsstyrelsen bestämt att tiken och valparna som fyllt 10 veckor ska säljas och det är polisen som utför försäljningen. Om de inte får nya ägare snart så väntar de sälla jaktmarkerna.

– Vi tycker det är tråkigt att behöva avliva hundar som är unga och friska. Det vore ju trevligast om tiken och ungarna fick komma till bra hem, tycker Lars Bondesson.

Vanligtvis brukar det vara enkelt att hitta nya hem till omhändertagna valpar. Men den här gången har det varit ovanligt svårt berättar polisen Hans-Olof Sundström, som nu befarar det värsta.

– Som det ser ut nu kan det gå så långt att de måste avlivas. Det är synd, för det borde kunna bli riktigt bra hundar av dem om de kommer till rätt ägare.

Söderhamnskuriren har skrivit om hundarna och en annons har varit ute på nätet, utan att en enda person ringt. Det har aldrig hänt förut.

– Inte något napp! Kanske beror det på att det är en riktig rondellkorsning, funderar polisen Sundström.

Mamman Tilda är drygt ett år och en blandning mellan schäfer, amerikansk staffordshire bullterrier och rottweiler, och pappan är en golden retriever. Lotta Persson som driver hundpensionatet är förtvivlad över att man inte lyckats hitta något hem åt valparna och deras mamma.

– Det är jättegulliga och busiga, som valpar är. Mamman är också jättemysig, hon är ju nästan bara en valp själv, säger hon.

Hundarna kostar 3 000 kronor. De är chipmärkta, besiktade och avmaskade. Intresserade personer och familjer kan kontakta Polisen och Hans-Olof Sundström på måndag på telefonnummer 026-65 52 32.

(Tiken heter egentligen något annat.)

Mer läsning

Annons