Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villor taxeras upp

Den som äger snittvillan i Sandviken kan få betala cirka 1 200 kronor mer i fastighetsskatt. Men i Gävle behöver den genomsnittlige villaägaren inte betala mer än i dag.
Det ser ut att bli följden av de höjda taxeringsvärdena som märks i inkomstdeklarationen för 2009.

Annons

Taxeringsvärdena på villor i Gästrikland ökar med strax över 30 procent i snitt, visar den provvärdering som Skatteverket och Lantmäteriverket har gjort inför höstens småhustaxering.

I Gävle och Sandviken ökar taxeringsvärdena med i snitt 33 procent, i Hofors med 30 procent och i Ockelbo med så mycket som 55 procent.

I hela landet ökar taxeringsvärdena med i snitt 34 procent, visar provvärderingen.

– Men det betyder inte att taxeringsvärdena på alla fastigheter i exempelvis Ockelbo höjs lika mycket. Värdena är genomsnittliga, betonar Annica Nässén, skattedirektör vid Skatteverket.

Provvärderingen bygger på husförsäljningar som skett från 2005 till och med 2007. En stor del av de sålda husen kan vara attraktivare och därför vara värda mer än andra, vilket påverkar resultatet av provvärderingen.

Den nya kommunala fastighetsavgiften som införts från i år innebär att hus som är värda mer än 800 000 kronor inte drabbas av höjd skatt – eller ”avgift” som det numera ska kallas.

Det betyder att snittvillan i Gävle inte får höjd avgift trots att den är värd betydligt mer än villorna i grannkommunerna Sandviken, Hofors och Ockelbo.

Villaägarna i Sandviken tycks få den högsta höjningen, i runda tal 1 200 kronor. I Ockelbo, där taxeringsvärdena jämfört med i övriga Gästrikland höjs mest i procent, blir den kommunala fastighetsavgiften drygt en tusenlapp högre medan villaägarna i Hofors kommer undan med en höjning på cirka 700 kronor om året.

Skatteverket skickar ut blanketter till småhusägarna i september eller oktober. Deklarationen ska lämnas senast 3 november och påverkar sedan den kommunala fastighetsavgiften som syns i inkomstdeklarationen för 2009.

Mer läsning

Annons