Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterkräksjukan är här

Nu tycks vinterkräksjukan ha slagit till på allvar.

På Gävle sjukhus har smittan spridit sig på flera avdelningar och lungavdelningen har fått stängas.

– Läget är kärvt, konstaterar chefsläkaren Lars-Göran Holtby.

Annons

Det dröjde innan vinterkräksjukan slog till på allvar den här vintern. Men nu har den gjort det rejält. Sedan dagen före nyårsafton har Gävle sjukhus tampats med det mycket smittsamma magviruset.

Värst på lungavdelningen

Värst drabbad är lungavdelningen. Där har man tappat kontrollen över smittspridningen och avdelningar har belagts med både intagnings- och besöksstopp. Det innebär att avdelningen är isolerad, att inga nya patienter tas in och att besök bara tags emot i undantagsfall.

– Tidigare kallades det besöksförbud, nu säger vi besöksrestriktioner. Man måste vara human och om någon ligger döende kan man inte säga att de inte ska få ta emot besök, säger Lars-Göran Holtby.

På de två andra drabbade avdelningarna har de patienter som fått kräksjuka isolerats på sina rum.

Förhindra smittspridning

För det är just det enda som man kan göra. Att vänta ut sjukdomen och under tiden försöka förhindra att smittan sprids. Det gör man genom att hålla de som är sjuka och friska isär så mycket som möjligt. Personalen är uppdelad så att de som tar hand om de kräksjuka patienterna inte ska hålla på med andra och inte hantera mat.

Men kräksjukeutbrottet ställer till med stora problem. När avdelningar stängs och när smittade personer inte kan skrivas ut blir det trångt på sjukhuset.

– Vi har både många överbeläggningar och patienter som ligger på andra avdelningar än där de ska vara och inget av det är bra, konstaterar chefsläkaren Lars-Göran Holtby.

Finns platser

En räddning just nu är att operationsverksamheten är neddragen på grund av helgerna och det gör att det finns få lediga platser på kirurgen och ortopeden.

Mer läsning

Annons