Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern blommar i Sörby

/
  • Se alla bilder i bildspelet nere i artikeln!
  • STJÄRNOR PÅ RAD. Röda hav av julstjärnor böljar fortfarande i Sörbys växthus. ”De här ska vi ha sålt till jul”, säger Sörbys vd David Thorberg.
  • HOLLÄNDSK VINTER. Lökarna förvaras i fuktig kyla innan de tas fram i ljus och värme. Efter tre veckor kan tulpanerna skördas. Hyacinterna behöver bara en vecka för att knoppas.
  • HEMMA BLAND HYACINTERNA. Birgitta Östblom är en av runt 15 fastanställda och har jobbat i företaget i 25 år. Under högsäsong arbetar omkring 60 personer vid Sörbys odlingar.
  • TÄNKER PÅ MILJÖN. David Thorberg, vd vid Sörby handelsträdgård, är mån om miljön. ”Vi använder biologiska bekämpningsmedel så långt det går”, säger han. ”Värmesystemet är det modernaste man kan ha och drivs bara med förnybara energikällor.”
  • KONSTGJORD VINTER. ”Vi lurar lökarna att det är vinter”, förklarar produktionschefen Lars Hallenberg. Inne i den stora kylen förvaras de i fukt och kyla i väntan på ”våren” i växthusets ljus och värme.
  • IN I VÄRMEN. Produktionschefen Lars Hallenberg lämnar kylan utanför och träder in i rena vårvärmen innanför växthusets skyddande väggar. På Sörbys område står totalt 15 stora växthus.

Ute är det snö och bister vinterkyla, men inne i Sörbys växthus är blomstertiden redan här.

Ett stilla vårregn faller över nyväckta tulpanlökar och röda hav av julstjärnor lapar livgivande ljus.

– Vi luras mycket i det här företaget, säger produktionschefen Lars Hallenberg med ett leende.

Annons

Att odlarna är bra på att luras ska alla som gillar blommor till jul bara vara tacksamma över, för naturligtvis är det växterna och inte kunderna som är föremål för bluffen.

Inne i växthusen skapas ett klimat som lökar och plantor inte ska kunna förväxla med naturens eget. Lökarna till julens alla blommor hålls nedkylda tills det är dags att få dem att börja växa.

– Här inne är det holländsk vinter, förklarar Sörbys vd David Thorberg när han öppnar dörren till en av de enorma kylar som var och en rymmer miljontals lökar staplade i plastlådor.

Lökarna, som odlats av holländska lökbönder, planteras i augusti och får sedan vila i mörker, hög luftfuktighet och några få plusgrader. Vilan avbryts tre veckor innan tulpanerna ska skördas och lökarna får komma ut i växthusens värme och ljus. För hyacinterna räcker det med en vecka. Då har knopparna hunnit utvecklats lagom mycket för att köras ut till grossister och butiker.

Julstjärnorna kommer som småplantor i augusti och får växa till sig under hösten.

– Varje eftermiddag klockan fem drar vi ned så att inget ljus kommer in på minst 14 timmar. Sedan ska de ha så mycket ljus som möjligt, så att de växer till, förklarar Lars Hallenberg.

Julstjärnor och tulpaner frodas i 17 graders värme. Under den tidiga hösten räcker dagsljuset, men senare måste odlaren fylla på med belysning dagtid. Julstjärnorna i rött och vitt lyser i täta rader på hyllplan som långsamt roterar så att ljus och bevattning ska nå alla lika mycket.

– Vi vill odla det miljömässigt bästa och då är det i första hand lökväxter. De har kommit till under bar himmel och är fulladdade med energi från solen. Därför behöver de bara vara i växthusen en kort tid och kräver ingen extra näring, förklarar David Thorberg.

Sörby producerar varje år 17–18 miljoner tulpaner, 200 000–300 000 hyacinter, 50 000 amaryllis och 50 000 julstjärnor. De levereras till grossister och butiker i närområdet, Mälardalen och Norrland.

Mer läsning

Annons