Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbutik ska spara pengar

Landstinget Gävleborg ska spara pengar.
Därför satsar man nu 8,5 miljoner kronor på ett nytt inköpssystem.
– Vinsten är att vi ska köpa rätt saker till rätt pris, säger avtalsdirektör Petter Karlsson.

Annons

Landstinget handlar varor och tjänster för 3,2 miljarder kronor per år. Allt från avancerad sjukvård, benproteser och tandimplantat till bilar och toalettpapper.

För alla varor har landstinget förhandlat fram priser med leverantörer. Men det är inte alltid som de som sköter inköpen handlar från rätt ställe och till rätt pris.

Därför satsarman nu på ett nytt inköpssystem som fungerar som en webbaserad butik.

– Det fungerar på samma sätt som när du går in på nätet och köper skivor och böcker fast i den här butiken finns alla varor och tjänster som landstinget köper samlade på ett och samma ställe, säger landstingets avtalsdirektör Petter Karlsson.

Förutom att alla ska följa de avtal som finns hoppas landstinget att de samlade inköpen ska göra att man kan pressa priserna.

– Vi ser tydligt hur mycket vi handlar för och kan förhoppningsvis förhandla fram lägre priser.

Tanken är att det nya systemet ska bidra till de 50 miljoner kronor som på två år ska sparas på inköp i landstinget. Men det kostar att spara. Beställningssystem kostar 8,5 miljoner kronor.

– Det kommer vi att tjäna in direkt. Priset är för sex år så kostnaden per år har vi snabbt hämtat hem, säger Petter Karlsson trosvisst.

Mer läsning

Annons