Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylva oroad över höga radonvärden

/
  • bekymrad för sin mammA. Ylva Björk är orolig för sin mamma som har bott 40 år i Gavlegårdarnas blåbetonghus på Rågångsvägen i Sörby. I våras visade en mätning att det är kraftigt förhöjda radonvärden i mammans lägenhet. ”Egentligen borde de riva de här husen och bygga nytt”, tycker Ylva Björk.

I en lägenhet på Rågångsvägen uppmättes i våras skyhöga radonvärden. Hyresgästen har bott där i 40 år och mår inte bra.

– Flera grannar har dött i cancer, säger Ylva Björk, som är kritisk till att Gavlegårdarna inte har åtgärdat hennes mors lägenhet.

Annons

Ylva Björks mamma bor i ett blåbetonghus. Hon kände till att en marklägenhet i samma trappuppgång hade höga radonhalter och ville därför göra en egen mätning. I våras fick hon brevet med resultatet. 900 bequerel i sovrummet och 600 i vardagsrummet, resultat som vida överstiger Socialstyrelsens riktvärde på 200 bequerel (Bq) per kubikmeter (m3) inomhusluft. I ett följebrev uppmanas den som har radonhalter över 200 Bq per m3 att vidta åtgärder för att minska radonhalten.

– Hon har bott där väldigt länge och det är ju farligt. Det här kan inte vänta till 2020. Egentligen borde de riva de där husen och bygga nytt, säger Ylva Björk, som är orolig för sin mors hälsa och helst vill att hon flyttar.

Mamman har bland annat värk i kroppen och orkar inte träffa Arbetarbladets reporter och fotograf.

Har kopplat in en konsult

Protokollet skickades till Gavlegårdarna i april i år. Per Janson, som är ansvarig för radonfrågor hos Gavlegårdarna, känner till fallet. Han har tidigare sagt att Gavlegårdarna omedelbart följer upp höga mätvärden.

– Jag ringde direkt när jag fick protokollet och jag har pratat med hyresgästen flera gånger. Jag har en konsult inkopplad och har talat om för hyresgästen att han kommer att höra av sig. Naturligtvis förstår jag om man är orolig. Det är inget roligt läge, och därför ska vi titta på det här så fort som möjligt, säger han.

Vad innebär det rent konkret i tid?

– Jag skulle tro inom en månad, inom oktober, säger Per Jansson.

Pär-Erik Forsström i Valbo har tryckt på Gavlegårdarna i flera år för att få en radonmätning i lägenheten, utan resultat. Han bor på Lottavägen i Valbo, ett läge på Valboåsen som är känt för att ha höga radonvärden.

– Det är något i husen som inte är bra. Jag vill att de ska komma och mäta.

– Förra året ringde jag tre gånger, men det hände ju ingenting, säger han.

Tillräckligt med resurser

Bo Bäckström, teknisk chef på Gavlegårdarna, anser att företaget avsätter tillräckligt med resurser för arbetet med radon.

– Vi har naturligtvis ambitionen att klara målet att komma under 200 bequerel i alla bostäder 2020.

Varför mät s inte alla husen på en gång, så hyresgästerna får veta vilka hälsorisker de utsätter sig för genom att bo hos er?

– Vi har för avsikt att uppfylla alla krav på miljöområdet. Det finns fler miljöområden där vi har att försöka klara av att prioritera hyresgästernas pengar.

Mer läsning

Annons