Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesgymnasiet får inte växa i Gävle – Skolinspektionen utreder allvarliga brister

Yrkesgymnasiet får inte utöka i Gävle. Skolinspektionen sätter stopp.
Anledningen är att Thorengruppen som äger Yrkesgymnasiet just nu utreds för allvarliga brister inom verksamheten och riskerar miljonböter.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att friskolekoncernen Thorengruppen vill utöka Yrkesgymnasiet i Gävle med programmen barn och fritid, handel och administration och hotell och turism.

Men nu säger Skolinspektionen nej till ansökan. Orsaken är den utredning kring ägarbolaget som pågår.

Läs också: Thoren misstänks lämnat fejkade uppgifter

Skolinspektionen bedömer att "Thorengruppen AB inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för de sökta utbildningarna".

Myndigheten fortsätter: "De påtalade bristerna i verksamheten finns bland annat inom områdena undervisning och lärande, extra anpassningar och särskilt stöd, bedömning och betygssättning, förutsättningar för lärande och trygghet, styrning och utveckling av verksamheten samt trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling".

Läs också: Gymnasiekedja riskerar vite

Senast i början av maj nästa år ska Thorengruppen redovisa hur man ska komma till rätta med bristerna. Gör man inte det riskerar man att få betala vite på 2,7 miljoner kronor.

Utbildningsnämnden i Gävle rekommenderade i våras Skolinspektionen att stoppa utökningen av Yrkesgymnasiet med motivet att det inte tillförde något till Gävle och att kommunala utbildningar riskerade att få lägga ner – men de skälen har Skolverket inte prövat den här gången.

Thorengruppen driver även Thorén Business School. Den skolan berörs inte av beslutet och kritiken rör inte den verksamheten.

Läs också: Gävle säger nej till fler friskolor

Mer läsning

Annons