Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxrånare bröt sig in hos äldre par

/
  • letar spår. Huset är avspärrat för den tekniska undersökningen som beräknas fortsätta även i dag. Polisen hoppas hitta spår som kan leda till rånarna.
  • Det var i det här huset i Trödje som rånarna slog till natten mot tisdag. De bröt upp dörren, slog och band paret som bodde där och försvann sedan med pengar och andra värdesaker.

Beväpnade med yxa tog maskerade rånare sig in hos paret i Trödje. Band fast dem vid spisen, bröt upp kassaskåpet och försvann med pengar. – Det här är otäckt! De har gett sig på ett äldre par som är på väg att gå och lägga sig, säger Lennart Styrman på Gävlepolisen.

Annons

Dagen efter rånet ligger gårdsplanen öde. Bara polisens markering om avspärrning och brytmärken på dörrkarmen skvallrar om den föregående nattens händelser.Då var det betydligt mer dramatiskt. Mannen och kvinnan som bor i huset och som båda är i 60–65-årsåldern, var på väg att somna när två mörkklädda personer, iklädda rånarluva och beväpnade med yxa bröt sig in strax efter midnatt.

De gav sig på paret, misshandlade dem, hotade med yxa och band fast dem vid spisen. Enligt uppgift ska även pepparsprej ha använts men det ville polisen i går inte bekräfta.Därefter ska rånarna ha sökt igenom huset i jakt på värdesaker. Bland annat har de brutit upp ett kassaskåp och stulit pengar. Även andra personliga tillhörigheter har försvunnit.

Vid ett-tiden på natten lämnade rånarna till slut huset och mannen kunde larma polis. Paret fördes därefter med ambulans till Gävle sjukhus för att vårdas för chocken och de skador de fått vid överfallet. De ska bland annat ha fått sårskador.Brottet rubriceras som grovt rån och polisen ser allvarligt på vad som hänt.

– Det här är en typ av brottslighet som samhället verkligen måste bekämpa. Att på det här viset bli rånad i sitt hem. Det är skrämmande, säger Lennart Styrman, som är chef för polisens avdelning för grova brott.En teknisk undersökning av bostadshuset och de andra byggnader som finns på gården har inletts och kommer att fortsätta i dag. Polisen räknar med att finna spår som kanske kan leda till rånarna.

Dessutom pågår dörrknackning för att få tag på alla grannar och ta reda på om någon har hört eller sett något. Även om huset ligger lite i utkanten av samhället är det på intet sätt ensligt beläget.

– Det finns ett 15-tal grannar i närheten. Dessutom finns hemtjänsten och andra nattpatruller som kan ha hört eller sett något, konstaterar Lennart Styrman.Det finns också uppgifter om att det inte är första gången som just det här huset utsatts för påhälsning av tjuvar. Ett inbrottsförsök ska ha skett och nyligen hade mannen sett hur någon hade lyst in med ficklampa.

Det skulle kunna tyda på att tjuvarna kollat upp platsen och att de kanske vetat om att det fanns pengar i huset.

– Jag har också hört det men det är inget vi kan bekräfta. Vi har ännu inte hunnit höra mannen som vårdats på sjukhus, säger Lennart Styrman.

Enligt paret var rånarna i 20–25-årsåldern, den ene var ganska lång, omkring 190 centimeteroch den andra ganska kort, omkring 170 centimeter.

Mer läsning

Annons