Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 drabbas när Ovako drar ner

/

Ovako ser en minskad efterfrågan på sina produkter och svarar genom att inte förlänga avtalet med 200 visstidsanställda.

Annons


 I Hofors kan uppemot 120 personer drabbas. Det är främst unga Hoforsbor som blir arbetslösa efter årsskiftet.
I början på året såg det ljust ut för Ovako, det första halvåret ökade koncernens omsättning med 50 procent.
Men nu påverkar oron i världsekonomin stålföretaget. Vd:n Tomas Erixson skriver i ett pressmeddelande att inbromsning märks främst i lägre orderingång från fordonsindustrin, men till del även i verkstadsindustrin. Ledningen har därför beslutat att dra ner produktionen med 15 procent.
200 visstidsanställda kommer drabbas i Sverige och Finland. Det handlar uteslutande om personal i produktion.
På Ovako i Hofors som är koncernens största enhet med drygt 1 200 anställda märks det försämrade marknadsläget redan av.
– Ordrarna har sjunkit, det är ingen katastrof, men det motsvarar att gå ner från fem- till fyrskift inom stål- och smältverk, troligtvis är det likadant inom rör. Men det här är så nytt så vi har inte hunnit förhandla om det lokalt, säger Metalls ordförande Timo Viiperi.
De som berörs är främst de som i somras fick sina avtal om visstid förlängda fram till sista januari.
– Fast anställda berörs inte vad vi vet än, men det är mycket ungt folk som tyvärr får lämna oss. Det är de som drabbas i första hand. Det vi kan hoppas är att de blir kortvarigt, säger Viiperi.
Ungdomsarbetslösheten har sjunkit i Hofors den senaste tiden. Det är troligt att det nu kommer bli en markant ökning av antalet unga Hoforsbor som skrivs in på a-kassan efter årsskiftet.
Exakt hur många som får sluta i Hofors är inte klart, men drygt 120 personer fick i somras sin visstid förlängd till sista januari och det troliga är att de nu inte erbjuds någon fortsättning.
Effekten för fabriken i Forsbacka som har runt 70 anställda och tillhör affärsområdet Bright Bar är okänd.
text och Foto

Mer läsning

Annons