Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 platser stängs på Hantverkarn

/
  • platser försvinner. Hantverkarn är ett av de servicehus som får stänga ner platser när Hofors kommun måste spara pengar.

14 platser kan stängas på servicehuset Hantverkarn när Hofors kommun måste spara pengar. Samtidigt skulle sex befintliga platser på Spelmannen i Torsåker försvinna när de görs om till demensboende.
Men alliansen protesterar.

Annons

Det går inte att minska mycket mer på bemanningen när socialnämnden ska spara 2 miljoner kronor på särskilt boende de närmaste åren. Alternativet är att stänga platser. Det konstaterar socialkontorets tjänstemän.

Enligt ett nytt besparingsförslag ska därför 14 platser, sju på varje våning, bort på Hantverkarn i ett första skede. Steg två blir att om möjligt stänga ytterligare platser. I Torsåker föreslås att sex befintliga platser på Spelmannen görs om till demensboende. Samtidigt kan samtliga demensplatser i centralorten koncentreras till äldreboendet Hesselgrenska vilket lämnar Persgården som ett äldreboende helt utan särskilda platser för dementa.

Om alla delar i förslaget går igenom minskar antalet platser på kommunens äldreboenden från 207 till 191. Men Alliansen är kritisk till omorganisationen som man befarar kommer att få ödesdigra konsekvenser för äldre, anhöriga och personal. Det blir svårare att få platser när vården koncentreras till hemmen. Partierna påminner om att socialnämnden så sent som förra året sade nej till sex demensplatser på Spelmannen eftersom ombyggnationen ansågs för dyr.

Som alternativ tycker Alliansen att kommunen ska sälja ut delar av Hoforshus samt söka stimulanspengar från regeringen till nybyggnation i Torsåker.

Sedan tidigare har även Hofors pensionärsorganisationer varit kritiska mot neddragningar av platser på särskilt boende. På onsdag tar socialnämnden beslut i frågan. Marie Sahlin

Mer läsning

Annons