Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-årigen använde familjens bil vid rånet

/
  • PENGARNA TAS UT. Många matbutiker i små samhällen fungerar samtidigt som ortens bank. Det är lätt för potentiella rånare att tro att här finns stora belopp i kontanter, men enligt Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund är det tvärtom – det blir totalt sett mindre sedlar kvar i kassorna.

Fyra unga män från Säter är gripna och anhållna misstänkta för det väpnade rånet mot Ica Tor-Center i Torsåker på torsdagsmorgonen.

Den yngsta av dem, en 16-åring, använde familjens bil. Polisen kunde gripa honom redan efter ett par timmar.

Den femte rånaren jagas av polisen och är fortfarande, vid tidningens pressläggning, på fri fot.

Annons

Rånet mot Ica-butiken i Torsåker ser ut att klaras upp rekordsnabbt. Alla fem ringades in på kort tid och kunde gripas en efter en. På fredagseftermiddagen var fyra män, 16, 19 och 20 år gamla anhållna misstänkta för grovt rån och medhjälp till grovt rån. Den femte personen jagas fortfarande av polisen och är anhållen i sin frånvaro.

– Det är inte löst än, men vi har kommit en god bit på väg. Vi har goda förhoppningar att klara upp det här, säger åklagare Krister Frykman.

Det var på torsdagsmorgonen som de fem unga männen från Säter maskerade med rånarluvor och beväpnade med knivar och ett pistolliknande föremål slog till mot butiken när en äldre man kom dit tidigt före öppningsdags. Han bands fast och fick sitta så i över en timme. Övrig personal som kom till butiken hotades också. Rånarna tog deras mobiltelefoner så att de inte skulle kunna larma. Det var ett mjölkbud som kom dit som upptäckte det pågående rånet och fick hjälp på macken att ringa polisen.

Rånarna fick med sig pengar och tobak innan de drog iväg i en silverfärgad bil, som vittnen sett stå parkerad utanför butiken och som vägjobbare några minuter senare reagerade över när den i alldeles för hög fart körde förbi vägbygget på väg 68 i Hästbo på väg mot Dalarna.

Bilen larmades ut och kunde spåras till Säter och har nu visat sig tillhöra 16-åringens familj. Polisen kunde därför endast några timmar senare gripa 16-åringen och en 20-årig kamrat. Under natten slog polisen till mot en 19-åring och senare kunde också ytterligare en 19-åring gripas. De unga männen togs in till förhör och åklagaren beslöt att anhålla dem.

Kopplingen till bilen ledde polisen på rätt spår, men Krister Frykman framhåller också ett bra polisarbete direkt efter rånet och samarbetet med kollegorna i Dalarna som anledning till varför rånarna kunde gripas så snabbt.

Några av dem är kända sedan tidigare av polisen i Dalarna och dömda för diverse brott. Det allvarligaste är en grov misshandel som 20-åringen gjorde sig skyldig till för några år sedan.

Hur de misstänkta ställer sig till anklagelserna vill inte åklagare Krister Frykman kommentera eftersom alla ännu inte är gripna. När det gäller rånbytet ska man ännu inte ha hittat allt, men en del av utrustningen som användes ska ha anträffats.

Under helgen kommer ytterligare förhör att hållas. Sannolikt begärs de häktade under lördagen med efterföljande häktningsförhandling under söndagen. Det är dock osäkert om 16-åringen begärs häktad med hänsyn till hans låga ålder.

Mer läsning

Annons