Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 000 personer kan bli utan sjukförsäkring

/
  • PANELDEBATT. I går samlades ett stort antal LO-ombud från hela Gävle-Dala distriktet i Hofors Folkets hus för att lära sig mer om den nya sjukförsäkringen. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket fanns på plats för att svara på frågor.
  • OROLIGA. Kjell Eriksson från LO Dalarna-Gävleborg och Christina Järnstedt från LO centralt är nöjda med arrangemanget, även om de inte tycker att försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kunde besvara alla deras frågor om den nya sjukförsäkringen.

LO höll stormöte i Hofors Folkets hus på måndagen. 200 ombudsmän var på plats för att ställa försäkringskassan och arbetsförmedlingen till svars för den nya rehab-kedjan. 2 000 personer i Gävle-Dala kan stå utan sjukpenning efter nyår.

Annons

Syftet med LO-konferenserna som under höstterminen hålls på 17 platser i landet är att utbilda de medlemsombud som finns ute på arbetsplatserna om den nya sjukförsäkringsreformen, rehab-kedjan.
– Att så många har kommit hit visar att det är ett viktigt och brinnande ämne, säger LO:s distriktsordförande, Ulrika Belin.


Initiativet till konferensen kommer från LO-förbundet centralt och Christina Järnstedt var på plats därifrån.
– Det här berör många av våra medlemmar och det kommer fack- och skyddsombud att känna av ute på arbetsplatserna, därför har vi en stor utmaning i att informera dem om vad som gäller. Det som kanske är viktigast att komma ihåg är att arbetsrätten inte har förändrats.Konsekvensen av den nya rehabiliteringskedjan är att 2 000 personer i Gävleborg och Dalarna kan bli av med sin sjukpenning redan efter nyår. En obekräftad uppgift från försäkringskassan i Gävle var att 120 personer som är inskrivna hos dem berörs. De här människorna hamnar då automatiskt hos arbetsförmedlingen och deras försörjning blir då a-kassa. De som inte tillhör någon sådan får söka sig till socialtjänsten.
– Jag känner stor oro inför den här förändringen, säger Kjell Andersson från LO Dalarna-Gävleborg.


Det han ville få svar på under gårdagen var hur försäkringskassan går tillväga och när och hur de lämnar över till Arbetsförmedlingen.
– Men jag vet inte om jag tycker vi fick så bra svar, säger han.


LO:s åsikt generellt är att förändringarna träder i kraft innan det finns någon tydlig organisation som är sjösatt för att hantera dem.
– Tanken är nog god, men man kanske skulle ha prövat i en region till att börja med i stället för i hela landet samtidigt. Och de har glömt att fundera över hur arbetsplatserna ska hantera det här, säger Christina Järnstedt. Egentligen finns det bara en sak som hon tycker är positivt med den nya reformen av sjukförsäkringen och det är tidiga insatser.
– Forskning visar att det är viktigt och visst kan det vara bra att den enskilda tar eget initiativ, men problemet är att det kanske går alldeles för fort fram.

Mer läsning

Annons