Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-årig knivman döms till vård efter attack

Fängelsedomen mot den 20-årige Gävlebon som bland annat knivskurit två män i Hofors i somras, har nu ändrats till vård. Brottsligheten verkar bero på hans missbruk och psykosociala problem, menar hovrätten.

Annons

20-åringen dök upp i en stulen bil på festen i Hofors, där han knivskar två män så allvarligt att de fick föras till sjukhus. I juli dömdes mannen till fängelse i ett år och tio månader. I domen ingick även bland annat narkotikabrott och andra fall av misshandel.

Efter att mannen överklagat till hovrätten i Sundsvall blev straffet ändrat. Mannens brottslighet verkar bero på hans fleråriga missbruk och andra psykosociala problem, menar hovrätten. 20-åringen döms istället till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan där vården ska pågå under ett och ett halvt år.

Åklagare Birgitta Fernlund gick med på överklagandet som hon menar var väntat. Att mannen först dömdes till fängelse berodde på att man inte hade tid att göra en utredning medan han satt häktad, enligt henne.

– Nu har det tagits fram en ingripande vårdplan och jag tycker att den är lämplig, säger Birgitta Fernlund.

Om mannen istället hade fått fängelse tycker hovrätten ändå att det hade räckt med ett år och sex månader, alltså fyra månader kortare än tingsrättens bedömning. Redan i tingsrättens dom beskrevs deras straff som relativt kännbart.

Mannen har tidigare dömts till ungdomsvård för bland annat grov kvinnofridskränkning.

Mer läsning

Annons