Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åringar misstänks ha dödat skolanställd

/
  • Träffades på krogen. Den mördade 54-åringen, som jobbade på Björkhagsskolan, träffade på de två mordmisstänkta 20-åringarna på krogen på lördagskvällen. De kände varandra sedan skoltiden. Polisen hör nu folk som rörde sig i centrala Hofors under mordnatten. De vill också ha in tips från allmänheten om iakttagelser från klockan 22.00 till klockan 05.00 på söndagsmorgonen.

(Uppdaterad 22.40) De nu mordmisstänkta 20-åringarna kände det 54-åriga offret sedan skol­tiden. De träffades ute på krogen på lördagskvällen och efter det hände något som kostade honom livet. Polisens tekniker missade först att mannen hade utsatts för ett brott.

Annons

På tisdagseftermiddagen kom till slut utlåtandet från rättsläkaren. Då ändrades brottsrubriceringen från grov misshandel och vållande till annans död till mord alternativt dråp. Misstänkta är de nu anhållna 20-åringarna, en man och en kvinna bosatta i Hofors.

Redan några timmar efter att mannen, en 54-åring som jobbade på gymnasieskolan i Hofors, hittades död av en anhörig i sin bostad i centrala Hofors på söndagseftermiddagen, riktades misstankar mot paret.

Höll sig undan i ett dygn
Till en början skulle de bara hämtas in för förhör men allteftersom utredningen gått framåt har misstankarna stärkts och nu handlar det alltså om mord. I ett dygn höll de sig undan polisen innan de självmant anmälde sig på måndagskvällen.

Exakt hur mannen dött vill polisen jnte berätta. Enligt den första bedömningen som polisens tekniker gjorde på plats i bostaden på söndagen tydde inget på brott. Kroppen skickades ändå för obduktion till Uppsala och nu slår rättsläkaren fast att det är mord eller dråp.

Hur kunde teknikerna missa det?
– I vissa fall behöver en kropp undersökas noggrant av en rättsläkare. Och det behövdes i det här fallet, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Dödsorsaken var alltså svår att upptäcka, vilket tyder på att mannen inte hade uppenbara ytliga skador. Nu ska en med grundligare brottsplatsundersökning göras i den avspärrade lägenheten.
Avslöjar inte motivet
Varken motiv till dådet eller vad 20-åringarna själva sagt i förhör, vill polisen avslöja.

– Nej, utredningen är inne i ett känsligt läge. Vi hoppas kunna höra ett stort antal personer för att få en klar bild över vad som kan ha inträffat. Vi arbetar på bred front, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Kände offret sen skoltiden
Det unga Hoforsparet kände mannen sedan skoltiden på gymnasiet i Hofors där han jobbade som programansvarig och de träffade alltså på honom ute på krogen vid 22-tiden på lördagskvällen. Men vad hände efter det?

– Vi vill ha in tips om någon sett något från klockan kan 22.00 på lördagen fram till klockan 05.00 på söndagsmorgonen i centrala Hofors. Har någon sett tre personer stå och bråka eller gjort andra iakttagelser? undrar Hedström.

Under både måndagen och tisdagen arbetade polisens enhet för grova brott med att samla information genom att prata med grannar, restaurangägare, tidningsbud, taxichaufförer, bussförare och andra som kan ha rört sig i de centrala delarna under natten.

De två anhållna kommer att begäras häktade senast torsdag.

Mer läsning

Annons