Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 miljoner ska göra Hoforshus klimatvänligare

Nu fortsätter Hoforshus att investera i miljövänligare uppvärmning och belysning. Räkningen för alla hyreshus landar på närmare 15 miljoner kronor, men då minskar samtidigt underhållskostnaden med 2 miljoner om året.

Annons

I början av året investerade Hoforshus 30 miljoner kronor i sina industrilokaler, skolor och förskolor. Gamla oljepannor har bytts ut mot bergvärme och eluppvärmda lokaler har till viss del fått fjärr- och luftvärme.

I projektet har det även ingått att byta ut all belysning mot lampor som tänds och släcks automatiskt genom rörelsedetektorer.

Etapp två som snart inleds beräknas kosta närmare 15 miljoner kronor och omfattar då de flesta av bostadsbolagets hyreshus. Bland annat ingår byte och ombyggnad av ventilationsaggregat, vattenbesparingsåtgärder och byte av undercentral och cirkulationspumpar.

Kostar 40 miljoner

Hoforshus har räknat ut att upprustningen totalt sett kommer att minska bolagets koldioxidutsläpp motsvarande 20 000 tur och returresor mellan Hofors och Stockholm i en ny svensk bil.

Kostnaden för båda delarna av projektet är över 40 miljoner kronor. Att det blir så dyrt beror, enligt Hoforshus själva, eftersläpat underhåll i kombination med ökande driftskostnader.

Den första etappen finansierades med hjälp av lån, där kommunen tvingades gå in som borgensman, men Hoforshus räknar nu med att den sista delen av projektet kan finansieras genom att använda 10 miljoner kronor av företagets fria kapital samt 4,5 miljoner ur budgeten under posten periodiskt underhåll.

Mer läsning

Annons