Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

56 personer lämnar Ovako sista mars

/
  • Förhandlare. Ovako ska anlita ett konsultföretag som ska handleda den personal som blir utan jobb. ”De kommer att få hjälp med tips på utbildningar, att hitta lediga tjänster och uppbackning med kontakter och att skriva cv”, säger Tord Göransson.

Nu är förhandlingarna mellan facket och Ovakos ledning klara. Av de 80 som har varslats om uppsägning tvingas 56 personer sluta
31
mars. Elektriker och mekaniker får dock vara kvar.

Annons

När Ovako nu verkställer det varsel som lades i slutet av november är det framför allt unga IF metallare som blir arbetslösa. Majoriteten av dem som går hem är under 30 år.

– Det enda undantag som har gjorts från las-listan är vissa nyckelbefattningar. Elektriker och mekaniker blir kvar, trots att de har anställts nyligen, säger Tord Göransson, klubbordförande i IF Metall.

Anledningen är att Ovako de senaste åren tagit ett beslut om att sköta mer underhåll i egen regi.

– Från företaget är vi nöjda att vi fick behålla dem, eftersom det är kompetens som tar lång tid att ersätta, säger platschefen Sten Lyckström.

På tjänstemannasidan behöver ingen sluta, men de tio vakanser som finns kommer inte att ersättas.

Utöver de 56 fast anställda metallarna berörs 25 visstidsanställda. De har antingen redan slutat eller går hem inom kort. IF Metall har även fått igenom en sänkning av åldern för deltidspensioneringar. Alla födda 1947 eller 1948 har erbjudits att gå ner i tjänst under 2009.

– Ungefär 25 personer har nappat på det. De kommer att börja jobba halvtid, vilket innebär att två man kommer dela på en tjänst, säger Tord Göransson.

– Vi har ju ändå fått ner numerären från de 80 som varslades, men det går ju inte att vara nöjd när det trots allt är så många som får sluta.

Och inte ens facket blundar för att varslen kan bli fler.

– Men jag hoppas verkligen att det inte kommer mer.

Det är fortfarande ingen uppgång i sikte för orderingången som sjönk så kraftigt i slutet på förra året. Tvärtom, sedan varslen lades har även efterfrågan på ringar, som tidigare varit hyfsad, minskat.

– Det kan jag inte uttala mig om. Läget är fortfarande svårbestämt, säger Sten Lyckström.

Mer läsning

Annons