Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Eklund i rätten på måndag

Mordrättegången mot Anders Eklund inleds på måndagen i Stockholm tingsrätt. Eklund har erkänt att han ströp 10-åriga Engla Juncosa Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren till döds.

Annons

Rättegångens första dag kommer att ägnas helt åt mordet och våldtäkten på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000. Det var i samband med att han konfronterades med DNA-bevis för det åtta år gamla mordet som Anders Eklund även medgav att han hade dödat Engla. Han har erkänt att han har våldtagit och strypt flickan.Englas mamma Carina Höglund kommer tillsammans med flickans styvpappa att vara med när mordet på hennes dotter tas upp på tisdagen.
– De kommer biträda åtalet. Det kan man som målsägande göra om man till exempel vill säga sitt om vad den åtalade ska få för påföljd, säger familjens målsägarbiträde Catharina Wikner till TT.


Intresset från allmänhet och medier är stort. Hittills har mediernas intensiva rapportering kring mordet varit jobbig att ta del av, berättar Carina Höglund för TT.– Vi är hur illa behandlade som helst i och med vad som hände Engla. Sedan kommer media och trampar på oss ännu mer, säger hon.
Hon är starkt kritisk till att beskrivningarna av Englas död är så detaljerade och omfattande.
– Man kan skriva om mycket, men släkt och vänner ska inte behöva veta i detalj hur allt gick till. Vi har inte en chans att bearbeta vad som har hänt, säger hon.
Anders Eklund har själv inte fått läsa tidningarna i häktet. Men han har sett rapporteringen på tv, säger Eklunds advokat Leif Silbersky till TT.– Han förstår vilken enorm press han kommer utsättas för. Jag har försökt förbereda honom på anstormningen, säger han.
Silbersky anser inte att Eklund kan dömas för våldtäkt på vare sig Engla eller Pernilla om han också döms för mord.
– Mordet konsumerar upp våldtäkten. Den juridiska litteraturen säger att man inte kan dömas för båda, säger Silbersky.
Rättegången beräknas pågå i fyra dagar.

Mer läsning

Annons