Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Karin öppnar Hofors nya ”vardagsrum”

/
  • SOMMARÖPPET. Krögaren Anna-Karin Alm har öppnat sommarservering i Wirenska gården. Huset som tidigare stått helt tomt är inrett med möbler från Hoforsbon Anita Näslunds affär ”Allt i Begagnat”. Det mesta har därför en prislapp och går att köpa. ”Redan har två kökssoffor gått och då fick vi hitta på nya möbler att ställa där”, säger Anna-Karin Alm.

Etablerade krögaren Anna-Karin Alm som driver Högbo Qvarn och Bergsmannen öppnar nu ytterligare en restaurang i Hofors. En sommarmatservering på Wirenska gården. – Jag hoppas att det här ska bli Hoforsbornas andningshål i sommar – som ett vardagsrum fast utomhus, säger hon.

Annons

För ett år sedan tog Anna-Karin Alm över Bergsmannen som då var ett konkursbo, nu öppnar hon ytterligare en restaurang i Hofors. Den här gången är det vackra Wirenska gården som inretts till sommarkafé med både mat, fika och lekar.

– Jag hoppas att det här ska bli Hoforsbornas andningshål i sommar – som ett extra vardagsrum fast utomhus. Alla som vill är välkomna att spela brännboll eller kubb på gräsmattan som ligger på husets baksida, säger hon.

Wirenska gården är tänkt som ett komplement till hotell och restaurangverksamheten i centrum.

– När jag tog över Bergsmannen fanns det stora planer från kommunens sida att rusta och bygga om, men sedan blev det lågkonjunktur och slut på pengar. Restaurangen där känns i dag mer som en bakficka och den har inte så mycket mysfaktor, därför var jag ute efter ett komplement och det var då Wirenska gården dök upp. Här stod det tomt, jag tror att det är tillfälligheter som styr här i världen.

Anna-Karin Alm har lång erfarenhet från restaurangbranschen. Innan hon startade eget i början på 2000-talet var hon chef för Gävlebro och i samma veva även driftschef för hela restaurangkedjan Dinners.

Hon har tidigare varit delägare i Selmas kafé i Sandvikens centrum som hon köpte upp av Konsum Gävleborg 2002. Nyligen lämnade hon dock över den verksamheten till sin kompanjon Roger Hultman för att ägna sig helhjärtat åt Högbo Qvarn, där hon driver restaurangen för sjätte säsongen i rad, och Bergsmannen i Hofors, där hon har både hotellet och matserveringen.

Hennes affärsidé bygger till stor del på beställningsverksamhet och hon satsar därför mycket på reseföretag med gruppresor som gör stopp för lunch eller fika och andra förbeställda arrangemang.

– Det är egentligen min enskilt största kundgrupp. Det är också därför jag vill ha ett komplement till Bergsmannen med lite högre mysfaktor. Utöver lunch och kafé har jag även tänkt kunna ha minnesstunder efter begravningar och dylikt här. Man ska kunna sitta i den vackra, lugna miljön, fika på gammaldags porslin och bara ha det bra.

– Och jag älskar gamla hus, det är en passion. Vi har ett gammalt torp i Klövsjö och det är vårt andningshål, tillägger hon.

Frågan om varför hon valt att etablera sig i just Hofors har hon inget svar på. Hon skyller återigen på tillfälligheter.

– Ibland säger det klick och det gjorde det. Jag gillar att det inte är så stort och att det är en bruksort. Jag är uppvuxen i Kilafors här finns ett likande landskap med skog och berg.

Men hon tror också att Hofors ligger strategiskt bra till och att det finns en stor potential i fjälltrafiken när fler nu väljer vägen förbi Hofors.

– Jag hoppas att de ska lockas upp till centrum och Bergsmannen.

För Wirenska gården har hon tecknat hyreskontrakt med Hoforshus enbart nu i sommar och målet är att ha öppet fram till mitten på september.

– Men det beror också på om det blir en fin höst och hur kundunderlaget ser ut, säger Anna-Karin Alm.

Mer läsning

Annons