Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda på Ovako byter bonusen mot ledighet

/
  • På sportlovsveckan står all produktion på ämnessidan still på Ovako i Hofors. Därför är majoriteten av personalen arbetsbefriad.

På Ovako är det fortsatt dystert i orderböckerna med stopp i produktionen som följd. Genom att avstå från bonusen är majoriteten av personalen nu ledig med bibehållen lön.

Annons

På sportlovsveckan står all produktion på ämnessidan still på Ovako i Hofors. Förutom visst underhållsarbete är behovet av personal därför lika med noll. Och även vanliga veckor sker kortare stopp.

Enligt ett avtal mellan arbetsgivaren och fackförbunden är majoriteten av personalen då arbetsbefriad. Genom att avstå från den bonus som företaget annars skulle ha betalat ut framåt vårkanten kan man vara hemma med full lön.

– Det bästa vore ju om produktionen gick för fullt, men i dagsläget är det här en rimlig uppgörelse, säger IF Metallklubbens ordförande, Tord Göransson.

Han tycker också det är bra att man har kunnat koncentrera stoppet så att personalen kan få en hel veckas sammanhängande ledighet under sportlovet.

Avtalet med bonusen som byts mot ledighet gäller både kollektivanställda och tjänstemän.

Mer läsning

Annons