Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarig söp sig redlös

Kontaktpersonen som ansvarade för den funktionsnedsatta Hoforskvinnan söp sig redlöst berusad. Andra resenärer på kryssningen tvingades gripa in och hjälpa den förtvivlade kvinnan att ta sig hem.

– Tragiskt och bedrövligt, säger socialchefen Jan Bornestig.

Annons

En funktionsnedsatt kvinna som vid tillfället befann sig i en extra utsatt och känslig situation skulle som uppmuntran få hjälp av Hofors kommun att åka på en kryssning.

Förtroendeuppdrag

Den arvoderade kontaktpersonen följde med på resan som ansvarig.

– Ett viktigt och ansvarsfullt förtroendeuppdrag, konstaterar Jan Bornestig.

Men direkt paret kom ombord på båten ska kontaktpersonen ha inhandlat alkohol för egen konsumtion i taxfree-butiken. Under resans gång ska hon ha blivit allt mer berusad.

Enligt medpassagerare tappade kontaktpersonen till sist fullständigt kontrollen över sig själv. På bussen tillbaka mot Hofors tvingades andra resenärer ingripa och ta hand om den funktionsnedsatta kvinnan.

– Hon var jätteledsen och förtvivlad, berättar en person med insyn i händelsen.

När bussen kom fram till Hofors var det också andra resenärer som fick ställa upp och hjälpa den funktionsnedsatta kvinnan att ta sig hem till boendet med sitt bagage.

Tyckte synd om kvinnan

– Många som var med tog illa vid sig och tyckte synd om den här kvinnan.

När Arbetarbladet pratade med Jan Bornestig en knapp vecka efter händelsen hade han fortfarande inte fått någon rapport om det inträffade. Sedan socialchefen nu själv tagit reda på vad som hänt säger han att det är en tragisk och bedrövlig historia.

– Jag har varit chef inom socialtjänsten sedan 1975 men aldrig upplevt något liknande. Det är inte utan att man blir ledsen i ögat.

Direkt avstängd

Kontaktpersonen blev omedelbart entledigad från uppdraget och är inte aktuell för liknande uppgifter inom Hofors kommun i framtiden. Däremot påverkar inte händelsen kvinnan i hennes ordinarie roll som anställd vid en av kommunförvaltningarna.

– Hon har inte brutit mot sitt anställningsavtal. Personalchefen har kollat upp det här med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Vi kan ingenting mer göra eftersom det inte finns några anmärkningar mot henne i tjänsten.

Mer läsning

Annons