Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antagningsstopp upprör företagare

/
  • Björkhagsskolan kommer kommande skolår inte ha något el- och energiprogram.

Det blir inget el- och energiprogram i Hofors kommande läsår.
Beslutet togs av Hofors kommun och har skapat stor irritation hos de företag som varit en del av utbildningen.
– De har bestämt det här ovanför våra huvuden, säger Börje Andersson, VD på Bäckströms Mekaniska.

Annons

Trenden i Sverige de senaste åren har varit tydlig; elever söker sig hellre till gymnasieprogram där de efter studenten kan plugga på högskola eller universitet, i stället för att gå ett yrkesförberedande program, såsom el- och energiprogrammet.

Trots det har el- och energiprogrammet på Björkhagsskolan i Hofors stått emot den dystra utvecklingen och de senaste åren haft betydligt fler sökande än de 12 elever som utbildningen antar.

Fram tills nu.

– I början av året såg vi inte heller några indikationer på att utbildningen skulle ha färre sökande än tidigare, säger Katarina Ivarsson, skolchef i Hofors kommun.

När de slutgiltiga ansökningarna var inskickade hade dock någonting hänt.

Endast en person ville gå el- och energiprogrammet, vilket ledde till att antagningsnämnden tog beslutet att ställa in utbildningen.

– Vad det beror på vet jag faktiskt inte, säger Katarina Ivarsson.

Bäckströms Mekaniska är ett av de företag som samarbetat med skolan, bland annat hur utbildningen ska se ut, och menar att beslutet i sig nog var oundvikligt men att det tagits på helt fel sätt. Enligt Börje Andersson borde företagen ha varit med i beslutsprocessen och känner sig besviken på kommunen.

– Är man med i en verksamhet så är man. Vi har tillsammans diskuterat alla frågor men helt plötsligt får vi inte vara med i beslutsfattandet, säger han.

Katarina Ivarsson menar att de tog beslutet utan att prata med företagen eftersom de var tvungna att ta ett snabbt beslut.

– Vi gjorde så här för elevernas bästa så att de så snabbt som möjligt skulle få informationen och kan göra nya gymnasieval, säger hon.

Huruvida programmet kommer finnas i framtiden vågar hon inte spekulera i men Börje Andersson tror att utbildningens framtid ser mörk ut.

– Utbildningens attraktionsvärde blir ju inte större efter det här. Det är en otroligt bra utbildning de stoppat intaget på vilket så klart är jättetragiskt, säger han och menar även att detta kan leda till problem i yrkesbranschen generellt.

– Det kommer helt klart bli problem med rekryteringen i framtiden, säger han.

Mer läsning

Annons