Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Pär Åslund ett arbetsmiljöproblem?

/
  • OSUND ARBETSMILJÖ. Tvisten mellan Pär Åslund och kollegorna på Hofors kommun har pågått i sex år. Nu har tjänstemannafacket SKTF begärt att företagshälsovården gör en kartläggning av arbetsmiljön. Något som har fått Pär Åslund att bara känna sig mer kränkt eftersom han pekas ut som syndabock.

Hofors kommun lägger 70 000 kronor på en utredning av arbetsmiljön i kommunhuset. Anledningen är att flera medlemmar i tjänstemannafacket SKTF har uppgivit att de mår dåligt i Pär Åslunds närvaro.
– Det här är precis enligt vad som står i arbetsmiljöverkets föreskrifter om kränkande särbehandling, säger Pär Åslund som mår mycket dåligt av konflikten med kollegorna.

Annons

Företagshälsovården, som har fått uppdraget att utföra den stora kartläggningen av arbetsmiljön, ska nu göra ett 20-tal djupintervjuer med olika tjänstemän på kommunen. Undersökningen beräknas ta två veckor och kostar skattebetalarna i Hofors 69 000 kronor.

Det är framför allt på plan tre i kommunhuset som det anses finnas problem, men även tjänstemän på andra avdelningar uppges vara berörda. På ett möte mellan fackförbundet SKTF och personalchef Ulf Back beskrivs problemen bero på Pär Åslunds agerande gentemot andra.

Han anklagas bland annat för att läsa andras utskrifter i den gemensamma skrivaren, agera politiker på arbetstid och sitta långa tider i fikarummet – tid som överskrider den normala fikarasten.

”Detta Pär Åslundsuppträdande skapar stor oro bland personalen”, skriver Ulf Back i ett protokoll från en förhandling som facket begärt.

Pär Åslund mår mycket dåligt efter det här utpekandet och han har en helt annan bild av de anklagelser som riktas mot honom.

– Att känna hatet varenda gång jag kommer till fikarummet är för mycket för mig. Därför går jag dit när alla andra har fikat klart. Om någon tittar in där när jag sitter själv kanske de kan framstå som att jag har suttit där länge, men så är inte fallet. Jag förstår inte heller att de blir oroliga av att jag sitter i fikarummet, det är bara löjligt. Jag hade förstått om de hade varit oroliga när de ser hur dåligt jag mår, men så verkar inte vara fallet, säger han.

Enligt honom är det inte heller sant att han läser andras utskrifter.

– Visst kan det hända att jag måste leta igenom en bunt för att hitta mina egna papper och då kanske man råkar se någonting. Men att jag medvetet skulle läsa andras handlingar är inte sant.

Han har känt sig mobbad och särbehandlad på sin arbetsplats i sex års tid och konflikten med arbetsgivaren har till och med blivit ett ärende för tingsrätten.

I början på året skickade kommunchefen Eira Källgren dessutom ut ett brev där hon meddelade att hon inte vill förlänga sitt uppdrag som kommunchef. Anledning uppgav hon vara Pär Åslund.

För honom känns det märkligt att kommunen nu lägger 70 000 kronor på en utredning, när man inte först använt sig av de åtgärder som finns i kommunens policy för kränkande särbehandling.

– Det är helt otroligt att lägga så mycket skattepengar helt i onödan när det enda de skulle behöva göra är att prata respektfullt med mig och ta hur jag känner mig på allvar.

Personalchef Ulf Back uppger att de gör mätningar av den psykosociala arbetsmiljön av och till. Att det görs en så stor utredning just nu tycker han är försvarbart eftersom det finns någon form av arbetsmiljöbelastning. För tidningen vill han dock inte peka ut någon enskild person.

– Det finns ett antal påståenden från folk, men jag vet inte om de är sanna eller ej, det är därför vi gör undersökningen, säger han.

SKTF:s lokala ordförande, Lars Lilja, uttrycker att det är olyckligt att Pär Åslund pekas ut som syndabock, men att han måste lyssna på sina medlemmar.

– Självklart stöttar jag Pär Åslund så gott det går, jag hyser inget personligt agg mot honom. Det finns alltid två sidor av ett problem. Han har sin version och andra har sin. Det är en bidragande orsak till att den här utredningen nu görs.

Mer läsning

Annons