Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Lundin lämnar Torsåkers församling

Arne Lundin, kyrkoherde i Torsåkers församling, byter tjänst. 1 september börjar han arbeta som komminister i Hofors församling. Enligt honom förs också en informell diskussion om en sammanslagning av de två församlingarna.

Annons

– Det är inte ovanligt att kyrkoherdar lämnar sina tjänster, jag tror inte att min situation är otypisk, säger Arne Lundin.

Arbetet som kyrkoherde innebär förutom den rent kyrkliga verksamheten ett arbetsledaransvar och när Arbetarbladet kommer på besök pågår en lönekartläggning bland de anställda i församlingen.

– Som kyrkoherde har man en splittrad arbetssituation, men det är inte unikt för kyrkan, säger han.

Han vill återgå till hantverket, som han själv uttrycker det, och börjar arbeta som komminister vid Hofors församling 1 september.

– Min längtan och min glädje är att utföra det som är centralt och Torsåker är en liten församling. Jag kan inte delegera kyrkliga handlingar, eftersom detta är ett pastorat för en präst, säger han.

Anita Drugge, s, ordförande i kyrkofullmäktige vid Hofors församling, är jublande glad över att Arne Lundin ska börja som komminister vid Hofors församling.

– Det är alldeles otroligt att Arne vill komma hit och arbeta som komminister. Han går hem hos både unga och gamla, säger hon

För att Arne Lundin ska hinna med sin arbetsledande funktion har Torsåkers församling köpt prästtimmar av Hofors församling. Men framöver kanske inte det är nödvändigt. Enligt Arne Lundin förs en informell diskussion om en sammanslagning av de två församlingarna.

– En sammanslagning kan innebära att prästen i Torsåker kan vara präst till hundra procent, säger han.

Enligt Anita Drugge finns inga planer på sammanslagning ännu, men ett närmare samarbete mellan församlingarna är på väg att ta form.

– Många församlingar är små och under de närmaste åren får vi nog se förändringar i västra Gästrikland, säger hon.

I dagsläget står dock Hofors utan ordinarie kyrkoherde. Gun Jensius är tillförordnad kyrkoherde och går i pension i januari och det är inte helt lätt att hitta kompetenta kyrkoherdar. När Martti Halming slutade i höstas var det ett hårt slag för Hofors församling.

– Vi har två sökande och vi intervjuade en av dem i tisdags. Som hos många andra yrkesgrupper är pensionsavgångarna höga bland präster och det är svårt att få någon att flytta ut på landet, säger Anita Drugge.

Mer läsning

Annons