Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åslund ger sig inte angående inköpet av biografutrustning

Nu väcks återigen debatten om kommunens köp av biografutrustning till Folkets Hus. Både kommunalrådet och kommunchefen har anmälts för tjänstefel.

Annons

Biografutrustningen som kommunen har köpt för 230 000 kronor och hyrt ut till Folkets Hus för 1 000 kronor om året har varit ett hett diskussionsämne i Hofors. Nu är inköpet återigen på tapeten.

Anledningen är en anmälan till åklagarkammaren i Gävle. Det är Pär Åslund som menar att både kommunchefen, Eira Källgren, och kommunalrådet, Marie-Louise Dangardt, har begått tjänstefel.

De har tagit beslut om inköp för nästan en kvarts miljon kronor. Det är en större summa än vad de har rätt att själva besluta om. Dessutom informerades inte kommunstyrelsen om inköpet.

Pär Åslund vill också att åklagaren utreder om Källgren och Dangardt gjort sig skyldiga till egenmäktigt förfarande och trolöshet mot huvudman, när de använt kommunens pengar till att köpa biografutrustning som kommunen inte behöver.

Han påpekar att Eira Källgren också skrivit på ett kontrakt med Folkets Hus om att hyra ut utrustningen för 1 000 kronor i månaden, vilket innebär att det tar 230 år för kommunen att få tillbaka sina pengar.

Anmälningen har skickats till åklagarkammaren i Gävle och åklagare eller polis ska nu ta ställning till om en förundersökning ska inledas.

Pär Åslunds tidigare försök att överklaga inköpet gick inget vidare. Varken länsstyrelsen, länsrätten eller kammarrätten har tagit upp ärendet för prövning. Orsaken har varit att det inte finns något formellt beslut om att köpa in utrustningen. Därför finns det heller inget att överklaga.

Mer läsning

Annons