Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal väcks mot Anders Eklund

På fredagsförmiddagen väcks åtal i ett av årets mest uppmärksammade brottsfall. Då åtalas Anders Eklund för morden på 10-åriga Engla Juncosa Höglund i april och 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000.

Annons

Enligt de två åklagarna Patrik Säflund och Olle Sohlberg kommer Eklund även att åtalas för grov våldtäkt mot både Engla och Pernilla, ytterligare en våldtäkt i Sandviken 2006 och för barnpornografibrott.
På eftermiddagen den 5 april cyklade tioåriga Engla Juncosa Höglund hemåt från fotbollsplanen i Stjärnsund, där hon hade lekt med sina kompisar. Någonstans utmed vägen slutade flickan att svara i mobiltelefonen när hennes mamma ringde.
Två dagar senare greps den 42-årige lastbilschauffören Anders Eklund, misstänkt för människorov. Det dröjde ytterligare sex dagar innan det stod klart vad som hänt tioåringen.
Erkände två mord
Söndagen den 13 april erkände Anders Eklund först i förhör att han mördat Pernilla Hellgren i juni 2000, efter att ha konfronterats med uppgifter om att hans DNA band honom till brottet.
Pernilla Hellgren överfölls, våldtogs och mördades när hon var på väg hem från en fest i Falun. Polisens cold case-grupp har länge haft teorin att hennes mördare var just lastbilschaufför, men trots en omfattande utredning hade ingen kunnat knytas till mordet.
En stund senare erkände Eklund även att han dödat Engla Juncosa Höglund och lämnat kroppen på en grusväg, över fem mil från hennes hem.
När åtalet väcks blir delar av förundersökningen offentlig. Polisen har hittills varit förtegen om hur det såg ut på platsen där tioåringen hittades och hur Eklund dödade henne.
Dömd tidigare
Eklund har tidigare suttit i fängelse för flera sexbrott. Vid ett våldtäktsförsök 1995 sade han till offret som han försökte dra in i sin bil att han gjorde det för att han inte kunde få några tjejer.
Rättegången inleds redan på måndag och kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholm. Lagmannen Lars Eklycke vid Falu tingsrätt har bedömt att det finns en hotbild mot Eklund som gör det omöjligt att hålla rättegången i Falun.
Den rättspsykiatriska utredningen av Eklund visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och inte heller gjorde det när han begick morden. Det innebär att han kan dömas till fängelse och inte vård. Men Eklunds advokat Leif Silbersky har begärt att läkarnas slutsats överprövas av Socialstyrelsens rättsliga råd efter rättegången.
Silbersky tror att andra läkare kan göra en annan bedömning av Eklunds psykiska tillstånd.

Mer läsning

Annons