Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakprofilen bjuder på sitt bästa våffelrecept

/
  • Fredrik Nylén är från Torsåker. Till vardags jobbar han som personalvetare, men på fritiden är det mycket bakning som gäller. Bland annat driver han en bakblogg för Tidningen Land.
  • Så här ser lakritsvåfflorna ut när de är klara.

I dag är det våffeldagen, så varför inte testa på en ny våffelvariant?

Annons

Länets bakprofil Fredrik Nylén från Torsåker, som bland annat har kommit tvåa i tv-programmet "Hela Sverige bakar", bjuder dagen till ära på sitt bästa våffelrecept: belgiska lakritsvåfflor.

– De har en mjuk, rund, jättehärlig smak, säger Fredrik Nylén.

Han säger att han brukar experimentera mycket med olika smaker när han lagar belgiska våfflor. Men när det gäller klassiska våfflor är det morfars våfflor som gäller.

– De är så där extra frasiga och härliga. Han har ett gammalt våffeljärn från mitten av 50-talet som han brukar använda. Jag vet inte om han har något hemligt knep för att få dem så goda. Kanske använder han extra mycket smör eller så. Han har inte avslöjat hur han gör, säger Fredrik Nylén.

För Fredriks del brukar det bli våffeldag så fort han hälsar på mormor och morfar i Hofors.

– Jag brukar be om att bli bjuden på det. Och så brukar mormor ha någon hemlagad sylt, det är jättegott, säger han.

Själv brukar han laga våfflor någon gång i månaden.

– Särskilt på helger, jag brukar äta dem till brunch. Och våfflor behöver inte vara onyttiga. Ibland gör jag paleovåfflor, en slags våfflor utan gluten, laktos och vanligt socker.

Jag har sett några recept med våfflor gjorda på bland annat potatismos och kikärtor, är det något du testat?

– Nej, jag har sett recepten med inte anammat dem. Jag brukar laborera mycket med olika smaker, men när jag tycker att något blir alldeles för tokigt backar jag ur, säger Fredrik Nylén.

Läs mer: 7 lite ovanligare våfflor – för dig som tröttnat på den vanliga

Mer läsning

Annons