Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bantad räddningstjänst kan kosta liv

/
  • FÖRBANNADE. Micke Sjöberg och Andreas Lindgren är upprörda över situationen i Hofors.
  • UPPSTÄLLNING. Från vänster: Stefan Frodig, Andreas Lindgren, Jonas Höglin, Micke Sjöberg, Krister Moden, Daniel Elfsberg, Åke Person, Morgan Nordin, Jimmy Lundberg, Johan Ljusberg och Markus Lindholm protesterar mot neddragningen av personalen i Hofors.

Flera kommuner i hela landet planerar nu att banta de få tjänster som redan finns inom räddningstjänsten till följd av minskade intäkter.

I Hofors kommun ska man ta bort fyra tjänster vilket kommer leda till allvarliga följder. Samtidigt köper man en ny slangtvätt för 1, 8 miljoner. Nu protesterar brandmännen mot nedskärningen.

Annons

– Vi vill ha en full grupp kvar. Konsekvenserna kommer att bli väldigt stora, vi kommer inte ha samma möjlighet att rädda liv, säger Andreas Lindgren, brandman i Hofors.

De elva brandmän som har samlats på Hofors brandstation på onsdagskvällen är arga, upprörda och ledsna över att ingen lyssna på dem. Beslut om tjänster som skall tas bort från den 1 januari 2010, fattas utan att de själva får vara med och påverka.

– Vi fick veta det innan semestern och flera förslag hade diskuterats, men vi fick inte veta vilka. Man har inte gjort en riktig konsekvensanalys, det känns som att man fattat beslutet på en kafferast när man väljer att ta bort en gubbe här ute på landsbygden. Ju fler folk vi är desto fler räddningstjänster kan vi utföra, säger Micke Sjöberg.

På Hofors räddningstjänst arbetar i dag 25 brandmän. Brandmännen jobbar i fyra grupper varav fem brandmän och en styrkledare i varje grupp. Nu vill alltså Gästrike Räddningstjänst banta ner en tjänst i varje grupp.

– Vi har cirka 200 larm om året, med sjukvård inräknat. Vi kommer att få svårigheter att hantera en olycka när vi är så få. Det blir kaos, säger Micke Sjöberg.

Man säger att man måste spara in cirka 700 000 kronor. Samtidigt ska kåren få en ny slangtvätt för hela 1,8 miljoner, trots att den gamla fungerar. Fyra brandmän måste gå, vilket innebär konsekvenser för Hofors, när man inte längre kan utföra vissa insatser. Och enligt lagstiftningen får man inte rökdyka när man kommer ner under en personalstyrka på fem personer.

– När sökaren klickar vet vi att vi är en man kort och då vet vi samtidigt att ett helvete väntar. Åtgärder fördröjs och positioner i bilen blir i stället tomrum. Uppgifter läggs över på andra eller kan inte utföras. Vilket innebär att människoliv kommer att bli lidande, säger Daniel Elfsberg, brandbefäl.

Brandmännen på Hofors brandstation är förbannade och vill att folk ska veta att det kommer att få allvarliga konsekvenser när larmen kommer. Liv blir lidande. Oavsett om det är en trafikolycka, skogsbrand eller lägenhetsbrand. Människor kommer inte att få den hjälp de behöver om personalen ska minskas.

– Jag tror inte att Gestrike Räddningstjänst kommer att backa beslutet. Trycket måste sättas på politikerna i Hofors. Pengar finns, de måste ta dem någon annanstans. Det handlar faktiskt om liv som ska räddas, säger Andreas Lindgren.

Mer läsning

Annons