Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorgen kan drabbas hårdast när Hofors sparar

Barn- och utbildningsnämnden ser ut att få ta smällen när Hofors kommun tvingas minska årets budget med 10 miljoner kronor. Barnomsorgen och gatubelysningen på glesbygden pekas ut av ekonomichef Christer Ekendahl som möjliga poster att spara in på.

Annons

Enligt nya skatteunderlagsprognoser som Sveriges kommuner och landsting, SKL, behöver Hofors kommun krympa årets budget med 10 miljoner. Nästa år är summan hela 15 miljoner kronor.

På ett möte i personal- och ekonomiutskottet i veckan beslutades om nya budgetsramar för respektive nämnd.

– Vi kommer att ha en ökad kostnad för socialbidrag och bostadsanpassningsbidrag så budgeten för det måste troligtvis utökas, säger ekonomichef Christer Ekendahl.

Han nämner i stället gatubelysningen i glesbygden och barnomsorgen som möjliga poster att spara in på.

– Jag har som tjänsteman sett på hur det skulle gå att spara pengar. Att styra schemat för tretimmars-barnen är en sådan sak.

De barn som har barnlediga eller arbetslösa föräldrar har bara rätt till tre timmar förskola om dagen. Genom att styra när de barnen skulle spara på antalet platser på förskolan.

Christer Ekendahl ser en minskning av personaltätheten som en annan möjlig besparing.

– Men det är ju upp till nämnden att lägga förslagen, säger han.

Barn- och utbildningsnämnden som troligen kommer behöva minska sin budget med mellan 4 och 5 miljoner kronor för 2009 har redan diskuterat nedläggning av Bodås skola så tidigt som nu i höst och att stänga igen Nattis.

Mer läsning

Annons