Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bistra tider väntar Hofors med omfattande besparingar

Kommunstyrelsen aviserar ett omfattande besparingsprogram för de kommande åren. Inte förrän 2011 väntas ekonomin nå ett positivt resultat.
De enskilda nämnderna har nu tre månader på sig att lägga fram förslag till budget för åren 2009–2011.

Annons

Bistra tider väntar Hofors kommun. Det är de sjunkande barnkullarna och kommunens negativa befolkningsutveckling som tvingar kommunen att banta ned verksamheter och flytta över resurser till andra områden där behoven ökar. En skattehöjning tycks nu rycka allt närmare och först 2011 väntas kommunen uppnå ett positivt resultat.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, pekar i en analys på att arbetet med att få ekonomin i balans måste inledas omgående. Bättre system för att följa upp den ekonomiska utvecklingen är ett av de viktigare verktygen som SKL tar upp i sina slutsatser. Politiskt mod och ifrågasättande av heliga kor kommer att bli nödvändigt, anser SKL.

Kommunstyrelsens vice ordförande Sören Bergqvist, v, bekräftar att kommunen står inför två tuffa år.

– Vi måste mota Olle i grind och jag misstänker att det här slutar med en skattehöjning, säger han.

Hagaskolan kommer sannolikt att läggas ned på grund av sjunkande barnkullar och en nedlagd skola betyder tomma lokaler som kostar pengar.

De enskilda nämnderna har nu tre månader på sig att lägga fram förslag till budget för 2009–2011. Arbetet kommer att pågå hela sommaren. Det finns redan en plan fastlagd för perioden, men tjänstemännen får ändå i uppdrag att presentera fem olika förslag för att skapa så stort handlingsutrymme som möjligt. Detta eftersom den fastlagda planen bygger på befolkningsprognoser och det kan visa sig att dessa inte stämmer överens med den verkliga befolkningsutvecklingen för de kommande åren.

Barnomsorgen och gymnasieskolan är två andra områden där kostnaderna måste minska. Kostnadsökningen har gått fortare än beräknat mellan 2000 och 2006 och verksamheterna måste omedelbart anpassas till befolkningsutvecklingen och åldersstrukturen under de kommande åren.

Individ- och familjeomsorg är ännu ett område där kostnaderna ökat i snabbare takt än vad kommunen har räknat med. Äldreomsorgen och handikappomsorgen står dock inte för samma sorts utmaning, men dessa verksamheter måste i stället få större resurser, eftersom behovet av service ökar de närmaste åren.

Mer läsning

Annons