Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkhagselever ska lockas bli civilingenjörer

/
  • FÖRELÄSNING. Catrin Edelbro, doktor i Bergmekanik vid Luelå tekniska universitet var på besök på Björkhagsskolan för att berätta om hur det är att jobba som civilingenjör.

Bergsmekanikern Catrin Edelbro från Luleå tekniska universitet besökte Björkhagsskolan på torsdagen för att försöka väcka elevernas intresse för civilingenjörsutbildningar.

Annons

– Jag vill väcka tanken att man kan hålla på med berg, det är nog inte alla som vet att man kan jobba med det.
Både tvåor och treor från Björkhagsskolans naturvetenskapliga program samlades i går för att lyssna till Carin Edelbros berättelse om livet som civilingenjör inom väg- och vatten med inriktning mot berg. Själv är hon doktor i bergmekanik och jobbar med att förespå hur berget reagerar när den utsätts för mänsklig bearbetning.
Nästa vecka besöker hon även Sandvikens gymnasieskola.
– Jag vill visa vilket fascinerande ämne berg är och också berätta vad mitt yrke innebär. Jag tror inte alla vet hur det är att jobba som civilingenjör och framför allt inte vad man gör som bergmekaniker, säger hon.
Catrin Edelbro är själv uppvuxen i Hofors, men bor och jobbar nu vid Luleå tekniska universitet dit hon också försöker rekrytera studenter.
– Det behövs verkligen fler civilingenjörer inom bygg. Men sedan vill jag inte tvinga på någon att plugga just i Luleå. Jag tycker det viktigaste är att visa att det är ett roligt yrke.
Trots att många tyckte att föreläsningen var intressant var det inte några som Arbetarbladet talade med som var beredda att flytta upp till Luleå för att studera. Bland tvåorna och treorna på Björkhagsskolan verkar istället Uppsala vara den mest attraktiva studieorten.
– Det lät faktisk väldigt intressant med civilingenjör inom bygg och det kanske hade varit något om jag inte redan bestämt mig. Jag ska plugga kemiteknik i Uppsala, säger Alexander Immo som går på naturvetenskaplig linje i årskurs två.

Mer läsning

Annons