Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluegrass i gröngräset är Katarinas förtjänst

/
  • MER BLUEGRASS ÅT FOLKET. Katarina Borbos vägrade stå och se Bluegrass-traditionen  i Torsåker dö ut. När gamla styrelsen gav upp satte hon därför ihop en helt ny styrelse med sig själv i spetsen. På lördag inleds Bluegrassfestivalen som i år har 25-årsjubileum.

När gamla styrelsen för Bluegrassfestivalen sade tack och adjö efter 25 år såg det inte ut att bli någon mer folkmusikfestival i Torsåker. – Nej, så får det inte vara, tänkte Katarina Borbos och kämpade ihop en helt ny styrelse med tre, unga kvinnor i spetsen.

Annons

På lördag intar musiken åter Tors loge. Bluegrassfestivalen firar 25-årsjubileum och i år blir det åter en stor utomhusscen.

– Vår grej är bluegrass i det gröna. Folk ska kunna ta med picknickkorgen och bara sitta här ute på gräsmattan och njuta, säger Katarina Borbos.

Hon var själv inte mer än fem år när hon fick följa med på festivalen för första gången.

– Sedan dess har bluegrass funnits i mitt liv. Jag har blivit förförd av musiken och spelar själv banjo, säger hon.

Därför blev hon arg och envis när hela festivalen hotades av nedläggning.

– Vart ska bluegrass vara om inte i Torsåker, det har blivit ett med orten! Torsåker har blivit ett bluegrassmecka och till och med finns de dem som har flyttat hit därför.

Den nya styrelsen består av trion Katarina Borbos, Boel Melin och Maja Göransson samt musikerna Jonas och Kenneth Kjellgren som själva kommer att uppträda med gruppen Downhill.

Nytt för i år är också att två icke bluegrassband är inbjudna, irländska Madame Neruda och John Lindebergs trio som är mer rockabilly.

– Vi har valt att bredda oss lite för att locka hit mer folk, säger Katarina Borbos.

Mer läsning

Annons