Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodås skola firar 50 år med sång och grillning

För 50 år sedan invigdes Bodås skola. För elever och lärare innebar skolan en drastisk höjning av levnadsstandarden. Barnen fick äta i en ny matsal och kunde gå på toaletten inomhus.

Annons

I kväll firar Bodås skola 50-årsjubileum och det uppmärksammar personal, elever och föräldrar med sång, tipspromenad och korvgrillning.

När skolan byggdes hade levnadsstandarden på några år stigit i en rasande takt. Den kostade 650 000 kronor att bygga i 1957 års penningvärde och hade en matsal med ”hypermorden” utrustning, slöjdsal, toaletter, gymnastiksal och lärarbostad. I dag undrar Arbetsmiljöverket varför skolan envisas med att ha kvar så gammal utrustning i köket.

– Skolan ersatte de tre byskolorna i Hästbo, Bagghyttan och Åsmundshyttan. De skolorna var gamla redan under 40-talet. Sandvikens Jernverk sålde mark för ett bra pris till kommunen och det möjliggjorde byggandet av den nya skolan, säger Jan-Erik Lagerström, biträdande rektor vid Bodås skola.

Någon egen panncentral hade inte skolan. Värmen fick ledas i en kulvert från Malmgården. På så sätt var skolan tidigt ute med fjärrvärme.

Invånare i Bodås kallar skolan för Södra bygdeskolan.

– Det är ett namn som många håller fast vid än i dag, säger Jan-Erik Lagerström.

Mer läsning

Annons