Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodås skola läggs ned trots massiva protester

/
  • NAMNRÄKNING. 758 namn mot nedläggningen av Bodås skola lyckades engagerade föräldrar samla ihop. Protestlistorna lämnades över till kommunfullmärktige på måndagen.
  • SAMLAD TRUPP. Många av Bodåsskolans elever fanns med på Kommunfullmärktiges budgetmöte i går.
  • Sebastian Pynnönel protesterar mot nedläggningent illsammans med mamma Heidi Pynnönel.
  • Sara Westlund, 11 år, går i femman. – Jag kommer inte att påverkas, men jag vill att min lillebror ska få gå på skolan. Den är bra och det är inte så långt att åka. Kompisen Elin Selin, 12 år, instämmer.

Elever och föräldrar från Bodås skola protesterade både utanför och på kommunfullmäktiges budgetsmöte i går. Dessutom lämnades listor med 758 namnunderskrifter mot en nedläggning av skolan in. Men kommunfullmäktige lät sig inte påverkas.

Annons

Kommunfullmäktige i Hofors beslutade i går att planera för en nedläggning av Bodås skola hösten 2010.

– Vi flyttade till Bodås bara för skolans skull och min son skulle få panik om han tvingades byta skola, säger Heidi Pynnönel.

Hon är mamma till Sebastian Pynnönel som har adhd. På grund av bokstavskombinationen passar den mindre byskolan honom jättebra.

– Jag tycker det är bra med så stort utrymme, då lär man sig mer, säger Sebastian Pynnönel själv.

Kenneth Axling, s, ordförande i barn- och ungdomsnämnden hävdade dock att det inte är ekonomiskt försvarbart med en så liten skola.

– 2,7 miljoner i besparing utan att barnen får sämre undervisning. För 160 elever i Solbergsskolan i Torsåker, det är också en liten skola, sade han som svar på allmänhetens fråga.

Ett annat starkt argument som alla som kommit för att demonstrera är överens om är att närheten är viktig.

– Det gör också att bygden finns kvar. Skulle skolan läggas ner så skulle jag nog flytta till Torsåker. Det skulle kännas lite konstigt att inte kunna bo kvar, säger Ludvig Hiller, 11 år.

Men att långa resor skulle ha en inverkan på studieresultaten som en förälder påstod är ingenting som Axling köper.

– Det finns de som har betydligt längre resor till skolan ute i landet och de har inte sämre studieresultat för det.

Kommunalrådet lade dock an en mjukare ton när hon svarade medborgarna.

– Vi ska komma håg att nedläggningen av Bodås skola bara finns med i planen för 2010 och 2011, inte i någon budget än. Det slutgiltiga beslutet tas först nästa höst och jag vill att ni föräldrar och elever fortsätter att engagera er så att vi tillsammans kan hitta en bra lösning, säger Marie-Louise Dangardt,s.

Oppositionen var hela tiden mot den planerade nedläggningen med motiveringen att Hofors måste sträva efter ett nytänk och inflyttning.

Mer läsning

Annons