Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buset i Hofors vaknar till liv när vädret är vackert

När vädret är vackert hamnar fler anmälningar om skadegörelse och klotter på polisens bord. Närpolischef Rolf Sundqvist bedömer dock att det inte är värre än vanligt.
– Den största skadegörelsen förekommer vid skolstarten och skolavslutningen, säger han.

Annons

Listan på skadegörelsen i Hofors i sommar kan göras lång (se de senaste fallen här nedan). Parkbänkar bryts sönder, utomhusmöbler slås i spillror, fönsterrutor krossas, väggar klottras ned, blomkrukor välts omkull.

Folkets hus drabbat

Folkets Hus har varit särskilt utsatt i sommar och numera låser personalen grindarna till parken på kvällarna. I Torsåker vältes två gravstenar förra veckan och det bus som man fått bukt med på orten hade plötsligt fått förnyade krafter.

Enligt närpolischef Rolf Sundqvist är skadegörelsen i Hofors inte större än vanligt, den får betraktas som normal.

– Det här är en konsekvens av liten polisiär närvaro och att få vuxna är utomhus på kvällar och nätter. När solen och värmen kommer ökar den här typen av brottslighet, säger han.

Måste bevisa

De tider på året då skadegörelsen är som störst är skolavslutningen och skolstarten.

– Då är det som om folk ska bevisa något för varandra, säger Rolf Sundqvist.

Nedskräpningen har också förekommit i stor omfattning i sommar. Det rör sig bland annat om ölburkar, glasflaskor och cigarettfimpar.

Badplatsen vid Tolven är en av de platser där besökare inte tagit hand om sitt skräp. Här har man dessutom slängt i livräddningsbåten i sjön vid flera tillfällen och skyltarna vid badplatsen har slängts in i skogen. Vid Edskens badplats har också nedskräpning förekommit. Men även i Hofors centrum slänger folk burkar och flaskor omkring sig trots att det finns papperskorgar inom räckhåll.

Få misshandelsfall

I ett vidare perspektiv har sommaren dock varit lugn. Misshandelsfallen är färre än vanligt, annars är det ett brott som ökar markant när vädret är vackert.

– Det har varit lugnt både i Sandviken och i Hofors, säger Rolf Sundqvist.

Mer läsning

Annons